Ce stații de metrou vor avea defibrilator? Anunțul făcut de IGSU
Treisprezece stații de metrou cheie au fost dotate cu defibrilatoare automate. Inițiativa face parte din cadrul unui proiect național, anunță IGSU.
Citește și: Pentru primul ajutor, la Mitropolia Moldovei și Bucovinei creștinii au la dispoziție un defibrilator cardiac
Astfel, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, au fost instalate peste 100 de defibrilatoare în spaţii publice, printre care Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Radio, Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă”, Sala Palatului, Televiziunea Română, Ateneul Român, Opera Română şi toate magazinele Lidl din Bucureşti-Ilfov.
Următoarea etapă a proiectului constă în instalarea primelor 5 defibrilatoare în judeţul Mureş, urmând ca până la finalul anului să înceapă, concomitent, instalări în Timişoara, Iaşi, Galaţi, Sibiu şi Braşov
Toate punctele de prim ajutor incluse în cadrul Proiectului Naţional ”Punct de prim ajutor. Fii salvator!” sunt dotate cu un defibrilator automat, cât şi cu o staţie de măsurare a funcţiilor vitale care sunt capabile să recunoască stopul cardio-respirator şi să alerteze salvatorul în consecinţă.
Cum funcționează defibrilatorul?
Aparatul medical avansat descris transmite automat un SMS către un reprezentant al locației atunci când este scos din suport, semnalizând utilizarea sa. Echipamentul este ușor de folosit, ghidând utilizatorul prin comenzi auditive și vizual. Utilizatorul va fi conectat cu un medic care poate oferi indicații în timp real până la sosirea echipajelor medicale.
Defibrilatoarele automate din cadrul Proiectului Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” sunt instalate în locații cu responsabili dedicați. Angajații Lidl România și cei din unitățile publice au fost instruiți să folosească aceste echipamente și să acorde primul ajutor în caz de stop cardio-respirator
”În situaţiile de urgenţă în care o persoană suferă un stop cardio-respirator, acordarea primului ajutor, respectiv efectuarea compresiilor toracice şi administrarea unui şoc electric sunt intervenţii vitale care trebuie aplicate până la sosirea echipajelor medicale. Şansele de supravieţuire cresc la 50-70% atunci când manevrele de resuscitare şi defibrilare automată au loc în primele 3-5 minute de la declanşarea stopului cardio-respirator, iar în lipsa aplicării acestor manevre de bază, şansele de suravieţuire şi recuperare ale victimei sunt extrem de mici. În acest context, Proiectul Naţional «Punct de prim ajutor. Fii salvator!» vine în sprijinul cetăţenilor şi facilitează intervenţia la timp în situaţiile în care fiecare secundă contează”, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în MAI, şeful DSU.
În aplicaţia DSU pentru telefoanele de tip smatphone şi pentru tablete, care poate fi descărcată gratuit din magazinele de aplicaţii Google Play şi AppStore, se regăseşte harta interactivă cu defibrilatoarele montate.