La vremuri noi, tot noi… Apune o generație de „sacrificiu” la BNR?

Publicat: 03 oct. 2024, 08:00, de George Andrei, în OPINII , ? cititori
La vremuri noi, tot noi... Apune o generație de „sacrificiu” la BNR?

Media de vârstă a Consiliului de Administrație al BNR, votat de Parlament pe 1 octombrie, este cea mai scăzută din ultimii 10 ani, ajungând la aproximativ 50 de ani, calculată pentru toți cei nouă membri ai CA. Anterior, media de vârstă era de peste 57 de ani.

Cei opt ,,tineri” membri ai Consiliului, alături de guvernatorul Mugur Isărescu, au împreună aproape o jumătate de mileniu. Mugur Isărescu, în vârstă de 75 de ani și ales pentru un nou mandat la BNR, este cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, deținând această funcție din 1990, cu o pauză de un an în 2000, când a fost numit premier.

„Este clar că asistăm la o tranziție, de la generația mai în vârstă spre generații mai tinere. Procesul a început din 2019, de la fostul Consiliu, continuă cu aceste propuneri și în final cred că BNR va fi condusă de o generație mai tânără decât cea din prezent”, a spus Mugur Isărescu, marți, cand a fost audiat în comisiile de finanțe-bănci, reunite, ale celor două camera ale Parlamentului.

Un proces de întinerire pe care nu l-a văzut nimeni, de-a lungul anilor. ,,Elefanții” nu pierdeau nici o ocazie să iasă în față, și să arate cum salvează ei țara. Nu vorbea nimeni de armata de economiști, finanțiști, analiști și consilieri, din spatele ușilor închise ale clădirii monumentale de pe Strada Lipscani nr. 25.

Numărul de salariaţi din BNR a crescut cu 8% în ultimul deceniu, la peste 2.100 de angajaţi. În BNR sunt 30 de direcții, inclusiv Cancelaria BNR. În toate robotesc cu sâng miile de angajați de toate vârstele, care construiesc imaginea conducătorilor lor ,,bătrâni”.

„Care a fost cel mai „bătrân CA al BNR”

Isărescu nu crede, totuși, în tineri, până la capăt, pentru că, nu întotdeauna, tinerețea a ținut loc și de desteptăciune și pricepere. Acesta a afirmat că este necesară „o anumită continuitate”, iar el reprezintă „această continuitate”, împreună cu fostul prim-viceguvernator, Florin Georgescu, propus acum viceguvernator”.

Georgescu se luptă să nu se scufunde corabia, și nu s-a retras, cu toate că acesta ,,este foarte, foarte grav bolnav”. ,,Mă mir că a și venit la audieri”, au comentat surse din Banca Națională. Este sigur că nu s-a menajat, și a făcut sacrificii.

„Acest Consiliu mai păstrează doi veterani: eu și Florin Georgescu. Este de datoria noastră să spunem acest lucru și că între obiectivele pe care le urmărim este să lăsăm banca pe mâini tinere”, a spus Isărescu auditoriului, cu ocazia intervenției în fața deputaților și senatorilor.

Dealtminteri, ceilalți ,,tineri” candidați audiați au spus câteva fraze dezlânate, între ei aflându-se și surpriza politică, senatoarea Roberta Anastase, paralelă cu economia și finanțele, și chiar cu aritmetica, dacă ne amintim de anul 2010. Pe 15 septembrie 2010, în finalul sedintei de plen s-a votat legea pensiilor, iar pentru blocarea legii, Anastase a anunțat un vot fictiv.

Președinta de ședință, Roberta Alma Anastase, în prezent în vârstă de 48 de ani, a anunțat atunci 170 de voturi de respingere, numărate personal, deși sala era aproape goală.

Cel mai „bătrân” CA al BNR a fost cel din 2014, când media de vârstă a atins aproape 60 de ani, 6 din cei 9 membri având 60 de ani sau peste.

În 2004, media de vârstă a boardului Băncii Naționale a fost de 52,2 ani, iar în 2009 media de vârstă urcase la 55 de ani. De asemenea, viitorul board al Băncii Naționale include pentru prima oară o persoană care nu terminat o facultate cu profil economic (Roberta Anastase- sociolog), dar care s-a „rodat” în funcții importante ale Statului, cum s-a prezentat chia rea.

A fost președinta Camerei Deputaților (nimic comun cu dobânda de politică monetară), membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (la care România nu a aderat nici până azi) și președinte al Comisiei juridice a APCEMN și membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (care nu are nici o legătură cu ceea ce face o bancă central).

Recapitulăm. Noul Consiliu de Administrație al BNR va fi format din:

  • Mugurel Constantin Isărescu, președinte al CA și guvernator al Băncii Naționale a României
  • Leonardo Badea, vicepreședinte CA și prim-viceguvernator BNR
  • Florin Georgescu, membru al consiliului de administrație și viceguvernator BNR
  • Cosmin Ștefan Marinescu, membru CA și viceguvernnator
  • Membri ai CA al BNR: Alma Roberta Anastase, Csaba Balint, Alexandru Nazare, Cristian Popa și Aura Gabriela Socol.

Nimic nou sub soare. Oricum cei cinci ,,neexecutivi” sunt de butaforie, greul fiind tot pe umerii ,,executivilor”.

Ce salarii sunt în Banca Națională, ca să înțelegem de ce această ,,înghesuială” pe funcții

  • Guvernator: Salariul e de 56.118 lei, plus indemnizația de membru al Consiliului de administrație 24.295 lei. Total- 80.413 lei net/lună
  • Prim-viceguvernator: Salariul 52.865 lei, plus indemnizația de membru al Consiliului de administrație 23.940 lei. Total: 76.805 lei lunar net.
  • Viceguvernator: Salariul 48.100 lei, plus indemnizația de membru al Consiliului de administrație 23.920 lei. Total: 72.020 lei lunar net

Alte venituri

În plus față de salariul lunar, se acordă anual şi alte venituri, după cum urmează:

  • Prima de vacanță – 100% din salariul net lunar;
  • Alte drepturi bănești în cuantum 1,8 salarii nete lunare;
  • O sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit – în funcție de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004.

La încetarea contractului individual de muncă, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariații Băncii Naţionale a României beneficiază de o indemnizație de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiția ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 12 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă.

În cazul salariaţilor care au lucrat în Banca Naţională a României mai puţin de 12 ani, fără întrerupere, anterior îndeplinirii condiţiilor de încetare a contractului individual de muncă, indemnizația de pensionare se acordă, diferențiat, astfel:

  • între 3 și 6 ani – 3 salarii de bază
  • de la 6 la 9 ani – 6 salarii de bază
  • de la 9 la 12 ani – 9 salarii de bază

Ceva a rămas nespus, în toată istoria de peste 30 de ani a Băncii Naționale a României. Nu au prevalat competența și profesionalismul. Cum s-a văzut și la actualele numiri. Ci, a contat cel mai mult, rolul ALGORITMULUI POLITIC.