Depresie de la o băutură foarte apreciată de adolescenți

Publicat: 03 oct. 2024, 05:58, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Depresie de la o băutură foarte apreciată de adolescenți
Pumpkin Spiced Latte depresie adolescenti

Băutura Pumpkin Spiced Latte, foarte apreciată toamna, preparată din cafea prăjită, lapte fierbinte, piure de dovleac, vanilie, scorțișoară și frișcă, ar putea crește riscul de depresie la adolescenți.

Este opinia medicului Masarat Jilani, citat de Daily Mail, care-și bazează avertismentul pe nivelul incredibil de ridicat de cofeină din această băutură extrem de apreciată de adolescenți.

În versiunea mare a acestei băuturi se găsește aproape 135 mg de cofeină, cu mult peste cele 100 mg pe zi cât este recomandat copiilor cu vârste între 12 și 18 ani.

Pe lângă riscul de apariție a problemelor cardiace, ”abuzul de cofeină în cazul adolescenților poate duce la modificări de dispoziție, neliniște, poate exarceba problemele de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, care sunt frecvente în perioada adolescenței”, spune medicul.

Acesta recomandă părinților să discute cu adolescenții despre riscurile legate de excesul de cofeină și despre cum îl pot atenua. ”Amintiți-le că pot cere oricând varianta decofeinizată atunci când comandă această băutură. Nu va modifica aspectul sau gustul băuturii, iar prietenii lor sau Instagram nici nu vor trebui să știe”, spune dr. Jilani.

Și cofeina nu este singurul pericol potențial din această băutură. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Starbucks, venti (mare) Pumpkin Spice Latte conține peste 42 de grame de zahăr, adică 10 lingurițe, cu mult peste cele 30 de grame pe zi pentru adulți și sub acestă cantitate pentru adolescenți. Să ne reamintim că obezitatea și cariile dentare sunt direct legate de consumul excesiv de zahăr.

Excesul de cofeină este la baza hipertensiunii, contracției vaselor de sânge care duc la creșterea ritmului cardiac. Potrivit National Health Service din Marea Britanie, consumul a mai mult de patru căni de cafea pe zi, aproximativ 400 mg de cofeină, poate crește tensiunea arterială pe termen lung. Or, hipertensiunea este un factor de risc cunoscut pentru urgențe cardiovasculare grave: infarct și accident vascular cerebral.

În Marea Britanie, deja orice băutură energizantă, care conține peste 150 mg de cofeină pe litru, trebuie să fie etichetată cu conținut ridicat de cofeină.

De asemenea , conform unui nou plan, băuturile energizante care conțin peste 150 mg de cofeină vor fi interzise la vânzare copiilor.

Iar vânzătorii vor fi obligați să verifice buletinul de identitate al cumpărătorilor  în cazul în care consideră că ar putea fi minori, în același mod în care o fac în prezent la vânzările de tutun și alcool.