Nicolae Ciucă, despre Al Treilea Război Mondial. Când ar putea începe conflictul: Este cea mai mare tragedie

Publicat: 03 oct. 2024, 08:43, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Nicolae Ciucă, despre Al Treilea Război Mondial. Când ar putea începe conflictul: Este cea mai mare tragedie
Nicolae Ciucă, despre Al Treilea Război Mondial. Când ar putea începe conflictul: Este cea mai mare tragedie

Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal și candidat la Președinția României, a abordat recent situațiile tensionate din Ucraina și Orientul Mijlociu, punând un accent special pe impactul acestora asupra României. În cadrul unei intervenții televizate, Ciucă a vorbit despre dronele rusești care au căzut pe teritoriul românesc, dar și despre capacitatea României de a se apăra în astfel de circumstanțe și despre Al Treilea Război Mondial.

Ciucă a subliniat că, în seara incidentului în care drone sau bucăți de drone au aterizat în apropierea localității Isaccea, autoritățile române au reacționat prompt. Patru avioane de luptă au fost ridicate imediat pentru a asigura protecția spațiului aerian al țării.

Două dintre aceste aeronave aparțineau Forțelor Aeriene Române, iar alte două erau avioane spaniole F18, aflate în România în cadrul misiunii de poliție aeriană NATO. Ciucă a clarificat că România dispune de măsuri solide de apărare aeriană, iar orice amenințare detectată în spațiul național este gestionată rapid și eficient.

”Am avut şansa că aceste drone au căzut în afara spaţiilor locuite. Nu ne bazăm pe noroc. Au fost discuţii şi raportări la nivelul instituţiilor statului care au prezentat elementele de dispozitiv care au fost dislocate în zona de graniţă.

De fiecare dată când apar astfel de vectori care se îndreaptă spre teritoriul naţional, avem elementele de poliţie aeriană românească. Azi noapte au fost ridicate 4 avioane, doup F16 aparţinând Forţelor Aeriene Române şi două F18 aparţinând Forţelor Aeriene Spaniole care execută misiunea de poliţie aeriană a NATO în România”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri seară, la un post de televiziune.

În ceea ce privește posibilitatea unui conflict militar de proporții globale, Nicolae Ciucă a recunoscut că un al treilea război mondial ar fi o tragedie de proporții, pe care nimeni nu și-o dorește. El a subliniat importanța lecțiilor învățate din istorie, amintind de cele două războaie mondiale anterioare și de impactul devastator pe care acestea l-au avut asupra umanității.

Ciucă a declarat că, deși anumiți analiști consideră că actualele conflicte internaționale sunt controlabile, pericolul real vine din posibilitatea ca o greșeală să escaladeze rapid situația.

Despre scenariul în care România ar putea deveni ținta unor atacuri similare cu cele din Israel, Ciucă a fost ferm. El a explicat că o astfel de situație ar reprezenta un atac direct asupra unei țări membre NATO, ceea ce ar duce inevitabil la activarea articolului 5 din Tratatul NATO.

”Nu se va întâmpla chestiunea asta. Pentru că dacă ele… asta înseamnă că Rusia va ataca un teritoriu al unei ţări NATO. Tot demersul se va interpreta prin activarea articolului 5, de aici şi lucrurile degenerează către ceea ce nu ne dorim niciunul dintre noi”, a declarat Ciucă.

Când ar putea începe Al Treilea Război Mondial

Acest articol, cunoscut pentru prevederea sa referitoare la apărarea colectivă, ar declanșa o reacție aliată în care toate statele membre ar răspunde împotriva agresorului. Ciucă a afirmat că un astfel de scenariu este puțin probabil, dar a avertizat asupra riscurilor asociate unui conflict de această natură.

Referindu-se la tensiunile din Orientul Mijlociu, liderul PNL a condamnat atacul Iranului asupra Israelului, descriind acest act ca fiind de neacceptat și periculos pentru stabilitatea regiunii. Ciucă a subliniat că România are responsabilitatea de a evita orice implicare directă în conflicte armate, evidențiind importanța unei politici externe bazate pe diplomație și prevenirea escaladărilor militare.

„Ne dorim să nu înceapă. Este cea mai mare tragedie pe care oamenii pot să o trăiască, fiind provocată de ei înşişi pentru că trebuie să ne întoarcem în istorie, să vedem ce s-a întâmplat în cele două conflagraţii mondiale (…) Apar o serie de analişti care susţin că acest conflict se desfăşoară în parametri controlabili.

De către cine şi până la ce moment? Pentru că e suficient să se producă p greşeală din partea cuiva şi pe un astfel de scenariu care e în derulare, să nu mai poată să mai controleze nimeni evoluţia următoare. Ca atare, eu condamn că toată puterea mea atacul Iranului asupra Israelului”, a declarat Nicolae Ciucă.