Vremea rea se întoarce în România. Cod galben de furtuni și vijelii

Publicat: 03 oct. 2024, 11:43, de Corina Oprea, în METEO , ? cititori
Vremea rea se întoarce în România. Cod galben de furtuni și vijelii
Vremea rea se întoarce în România. Cod galben de furtuni și vijelii

O avertizare meteorologică privind ploi moderate a fost emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), care va afecta majoritatea regiunilor țării. Începând de joi seara și până pe 7 octombrie, vremea va fi instabilă, aducând precipitații în diverse zone ale României.

Vremea rea revine în țară

Conform prognozelor, ploile vor debuta în regiunile Banat, Crișana și Maramureș, urmând ca, pe parcursul zilei de vineri, să se extindă și în Transilvania, Oltenia și nord-vestul Munteniei. Meteorologii estimează că sâmbătă, majoritatea regiunilor țării vor fi afectate de precipitații, iar duminică, acestea se vor concentra mai ales în partea de est a țării.

Precipitațiile vor fi sub formă de averse, însoțite de descărcări electrice în anumite zone. Cantitățile de apă vor varia, cu acumulări de 20 până la 30 de litri pe metru pătrat, iar în anumite zone izolate, se așteaptă să depășească 40-50 de litri pe metru pătrat. Această prognoză indică perioade de ploi mai intense pe intervale scurte de timp.

„Din seara zilei de joi (03 octombrie) şi până în dimineaţa zilei de sâmbătă (05 octombrie), temporar va ploua la început în Banat, Crişana şi Maramureş, apoi în Transilvania, Oltenia şi nord-vestul Munteniei.

Sâmbătă (05 octombrie) vor fi ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică (06 octombrie), în jumătatea de est a teritoriului. Vor fi averse, însoţite pe spaţii mici de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 20…30 l/mp şi pe arii restrânse peste 40…50 l/mp”, a transmis ANM.

Pe lângă precipitații, vântul va fi și el un factor important în regiunile vestice, sud-vestice și estice ale țării, unde se vor înregistra intensificări temporare ale acestuia. Rafalele vor atinge viteze de 40-50 km/h, creând disconfort pentru locuitori și contribuind la instabilitatea vremii.

În plus, o atenționare de cod galben pentru intensificări ale vântului va fi activă de joi seara. Vântul va avea intensificări semnificative în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali, unde vitezele vor ajunge, în general, la 55-65 km/h, iar pe creste, rafalele vor depăși 70-80 km/h.