Brokerii, indeciși, în tranzacțiile de joi, de la Bursa de Valori București

Publicat: 03 oct. 2024, 11:36, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Brokerii, indeciși, în tranzacțiile de joi, de la Bursa de Valori București

Indicii Bursei de Valori București (BVB) arătau, joi, la 60 de minute după deschiderea ringului, indecizia traderilor, ale căror poziții pe tablou erau amestecate, cu indecșii pe verde și roșu, cu ordine de vine și cumpără, alternative, până la stabilirea prețului convenabil al acțiunii.

Principalul indice al pieței, BET, era în creștere nesemnificativă, 0,03 la sută, până la 17.449,68 puncte.

Rulajul era de 5.884.073,73 lei (1.182.395,65 euro), la un volum de 2.392.259 de cereri și oferte.

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în minus cu 0,01 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era, de asemenea, pe minus, cu 0,05 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în scădere cu 0,15 la sută.

Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era creștere, cu 0,06 la sută, iar indice bursier BET-EF era, de asemenea, în creștere cu 0,06 la sută.

Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era pe minus, cu 0.64 la sută

Datele din piață arată că șase din zece acţiuni Fondul Proprietatea tranzacţionate în august 2024 au fost vândute de NN Pensii şi AZT Viitorul Tău

NN Pensii şi AZT Viitorul Tău, pri­mul şi al treilea cele mai mari fonduri de pensii private Pilon II din România, au continuat şi în august 2024 vânzările de acţiuni Fondul Proprietatea, prin tranzacţii în valoare de circa 33 mil. lei, care au avut cumpărători în special investi­tori de retail de la Bursa de Valori Bucureşti.

Potrivit datelor agregate de ZF din platforma desprepensiiprivate.ro, cele două fonduri menţionate mai sus au vândut 68,2 milioane de acţiuni FP, adică aproape 60 la sută din rulajul lunar cu aceste emitent. Preţul mediu pentru acţiunile FP a fost în august de 0,4 lei, potrivit bvb.ro.

Vânzările de acţiuni FP au fost succesive în ultima perioadă de timp, şi nu doar la NN Pensii şi AZT, ci şi la nivelul întregului sistem de pensii private, în contextul în care fondurile au intrat în mod direct acţionare la Hidroelectrica (H2O) odată cu lista­rea companiei. Hidroelectrica era cel mai important activ al fon­dului, re­pre­­zen­tând 80 la sută din averea aces­tuia. FP a avut pierderi con­tabile în 2023 în­trucât preţul de lis­tare al acţiunilor H2O a fost sub cel din evaluări.

Datele desprepensiiprivate.ro arată că NN Pensii şi-a redus deţinerea de la 4,07% la 2,87 la sută din capitalul social iar AZT de la 3,19 la sută la 2,93 la sută.

Care ar fi primul semnal care ar indica apropierea unor scăderi semnificative pe pieţele de capital? Răspund administratori de investiţii cu active de 24 miliarde lei.

Cu acţiunile europene şi americane aproape de maxime istorice, după multiple recorduri marcate de la începutul anului încoace, la care se adaugă caracterul imprevizibil al alegerilor prezidenţiale din Statele Unite şi recentele decizii ale marilor bănci centrale de reducere a ratelor dobânzilor, atenţia unor parti­cipanţi la pieţele de capital se îndreaptă acum către ultimele luni din 2024 şi către potenţialele scăderi care mai pot apărea pe burse.

De altfel, investitorii au mai avut parte de un episod de corecţie în august, când pieţele au reacţionat negativ la datele economice slabe din SUA, corecţiile din industria tech, aprecierile înregistrate de yenul japonez şi potenţiala escaladare a conflictelor din Orientul Mijlociu.

Miercuri, Bursa a scăzut cu 0,7 la sută, într-o şedinţă dominată în mod surprinzător de acţiunile Prebet, tranzacţionate pe un rulaj de 9 milioane lei, peste Banca Transilvania şi OMV Petrom

Indicele de referinţă BET, ajuns la 17.443,7 puncte. Aproape toţi indicii au înregistrat deprecieri.

Din structura BET, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de Antibiotice Iaşi (-3,4%), Digi Communications (-1,8%), Fondul Proprietatea (-1,8%), Electrica (-1,6%) şi BRD SocGen (-1,5%). De partea cealaltă, Premier Energy a crescut cu 1%, iar One United Properties cu 0,9%.

A treia şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a adus o lichiditate de 56 de milioane de lei pe toate instrumentele de la BVB, dintre care 42,2 milioane pe segmentul de acţiuni.