Elena Lasconi: Credința, crucea de la gât și alte ”necesități” politice

Publicat: 03 oct. 2024, 14:05, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Elena Lasconi: Credința, crucea de la gât și alte ”necesități” politice

Candidata USR la Președinție, Elena Lasconi, a făcut o serie de declarații joi, în cadrul unui interviu acordat Hotnews, unde a abordat subiecte sensibile legate de relația dintre religie și politică, precum și poziția sa în privința controverselor ce au apărut în jurul simbolurilor religioase pe care le poartă. Ea a subliniat că biserica ar trebui să fie separată de politică și a reiterat sprijinul pentru legalizarea parteneriatului civil între persoane de același sex.

Lasconi a subliniat că este nejustificat să fie subiectul unei controverse doar pentru că poartă o cruce la gât, adăugând că această temă a fost exploatată politic de vechea clasă politică. „Biserica ar trebui să fie departe de politic și nu este acum. Faptul că sunt controversată pentru că port o cruce la gât mi se pare că se exagerează tocmai pentru că s-a făcut o campanie agresivă în alegerile de acum cinci ani, de către vechea clasă politică, cum că noi suntem împotriva religiei,” a declarat Lasconi.

Politiciana USR a explicat că partidul pe care îl reprezintă este unul divers din punct de vedere religios. „În USR, majoritatea sunt creștini, unii sunt atei, unii sunt de altă religie,” a adăugat aceasta, respingând orice acuzație că formațiunea sa politică ar avea o poziție împotriva credinței.

Lasconi a pledat și pentru o viziune echilibrată în privința rolului bisericii în societate și a criticat tendința politicienilor de a folosi religia în scop electoral. „Nu văd locul bisericii în politică și nici a politicului în biserică. La alegeri, foarte mulți politicieni se agață de preoți pentru că așa cred că câștigă voturi,” a spus aceasta.

În ceea ce privește legalizarea parteneriatului civil între persoane de același sex, Elena Lasconi și-a reiterat sprijinul, argumentând că drepturile civile trebuie respectate indiferent de orientarea sexuală. „Mie mi se pare aberant ca politicienii să intre în sufletul oamenilor și în dormitorul lor, dar din punct de vedere juridic e esențial ca acești oameni să aibă parteneriatul civil,” a precizat Lasconi. Totodată, ea a subliniat că, din punctul ei de vedere, căsătoria rămâne între un bărbat și o femeie.

În final, Lasconi a subliniat importanța respectului pentru credința fiecăruia, explicând că, deși nu intenționează „să bage pe gât” nimănui credința sa, aceasta a avut un rol important în momentele dificile din viața sa personală. „Au fost momente grele în care rugăciunea m-a ajutat,” a mărturisit ea.