Nicușor Dan a intrat în campanie electorală: Cele 20 de solicitări pentru candidați

Publicat: 03 oct. 2024, 14:47, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Nicușor Dan a intrat în campanie electorală: Cele 20 de solicitări pentru candidați

Nicușor Dan a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, lansarea solicitărilor adresate candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an. Primarul Bucureștiului a subliniat importanța dialogului cu aceștia, precizând că, începând de săptămâna viitoare, va solicita întâlniri pentru a discuta despre susținerea propunerilor sale.

Dan a detaliat că cele 20 de solicitări se concentrează pe aspecte esențiale precum legislația, finanțarea, urbanismul, spațiile verzi și mecanismele administrative. De asemenea, unele dintre aceste propuneri sunt dedicate consilierilor generali, având scopul de a aborda obiectivele naționale într-o manieră integrată.

Acestea sunt:
1. Modificarea Legii finanțelor publice locale și a Codului Fiscal astfel încât împărțirea taxelor și impozitelor în București între Primăria Capitalei și primăriile de sector să se facă de către Consiliul General, nu de Parlament.
2. Posibilitatea de împrumut a UAT-urilor să fie proporțională cu numărul de locuitori.
3. Emiterea tuturor autorizațiilor de construire din București de către Primarul Municipiului București și emiterea tuturor documentațiilor de urbanism din București de către Consiliul General.
4. Limitarea derogărilor de la indicatorii urbanistici în Codul Urbanismului.
5. Obligarea Inspectoratului de Stat în Construcții la verificarea ilegalităților sesizate și obligarea Prefecților să atace documentațiile ilegale sesizate de Inspectorat.
6. Posibilitatea organelor civile de control de a dispune suspendarea lucrărilor ilegale în zone protejate.
7. Eliminarea din Legea 350/2001 și din noul Cod al Urbanismului a termenului de 5 ani la atacarea în instanță a documentațiilor de urbanism.
8. Eliminarea condițiilor discriminatorii introduse prin Legea 102/2023 pentru acțiunile în instanță ale ONG-urilor.
9. Abrogarea art. 18 alin. (9) din Legea 24/2007 a spațiilor verzi urbane.
10. Eliminarea din noul Cod al Urbanismului a tuturor prevederilor cu privire la spațiile verzi.
11. Respingerea de către Camera Deputaților a proiectului de lege Plx 668/2018 pentru modificarea Legii spațiilor verzi urbane 24/2007 înainte de dezbaterea Codului Urbanismului.
12. Modificarea Codului Administrativ pentru a permite în mod expres primarului să atace în instanță hotărârile Consiliului.
13. Precizarea Legii contenciosului administrativ care să dea posibilitatea subiecților de drept public să inițieze acțiuni în instanță pe zonele lor de competență / interes.
14. Transferul Serelor Ghencea de la ADS la Municipiul București în vederea organizării unui parc.
15. Transferul unei părți din terenul din spatele Stadionului Ghencea de la Ministerul Apărării la Municipiul București în vederea organizării unui parc/grădini zoologice.
16. Realizarea Cartierului Justiției pe spațiul dintre Palatul Parlamentului și clădirea Academiei Române și transferul de la Ministerul Dezvoltării la Municipiul București a întregului teren „Esplanada”.
17. Transferul de la Romsilva către Municipiul București a drumului de acces prin Pădurea Băneasa în cartierul Greenfield pe perioadă limitată și nu nelimitată.
18. Susținerea convocării celor două referendumuri locale, cu privire la împărțirea taxelor și impozitelor între Primăria Capitalei și primăriile de sector și cu privire la atribuția de emitere a autorizațiilor de construire în București.
19. Susținerea revenirii tuturor bulevardelor Bucureștiului în administrarea Administrației Străzilor.
20. Susținerea noului Plan Urbanistic General în varianta propusă de specialiști.