Reacția AUR în cazul nevalidării consilierului ales homosexual: Negări și explicații contradictorii

Publicat: 03 oct. 2024, 15:02, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Exclusiv
Reacția AUR în cazul nevalidării consilierului ales homosexual: Negări și explicații contradictorii

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) se confruntă cu presiuni publice după ce Ștefan Luchian, un consilier ales din comuna Dumești, județul Iași, a acuzat blocarea mandatului său din cauza orientării sexuale. AUR, însă, respinge aceste acuzații și oferă explicații care ridică noi semne de întrebare.

Într-o scrisoare deschisă, Luchian a denunțat întârzierea emiterii adeverinței necesare pentru validarea mandatului său, câștigat în alegerile din 9 iunie 2024. Potrivit acestuia, blocajul nu este procedural, ci reprezintă o formă de discriminare, având la bază viața sa privată. Situația s-a agravat pe 5 iunie 2024, când europarlamentarul Diana Șoșoacă a distribuit pe Facebook fotografii din viața personală a consilierului, în care acesta apărea alături de logodnicul său, Nick Miller din Irlanda.

Deși locuitorii comunei Dumești au continuat să își exprime încrederea în Luchian, surse din AUR susțin că refuzul de validare a mandatului ar avea legătură cu orientarea sa sexuală. În ciuda susținerii electoratului, conducerea partidului pare să tergiverseze formalizarea rezultatului alegerilor.

Marius Lulea: „Nu există o asemenea prevedere în statut”

marius lulea

Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR, a declarat că nu este la curent cu documente care să justifice blocarea mandatului lui Ștefan Luchian. El a afirmat că deciziile de invalidare sunt luate de filialele județene, fără implicarea conducerii centrale, și a subliniat că statutul AUR nu conține nicio prevedere care să interzică apartenența la partid pe baza orientării sexuale. Această declarație vine în contextul în care Luchian susține că partidul tergiversează validarea mandatului său din acest motiv.

„Nu știu să vă spun, nu am văzut vreun document în sensul celor spuse de dumneavoastră. Filialele județene iau deciziile dacă există motive statutare. În statutul partidului nu există o asemenea prevedere, a declarat Marius Lulea pentru Ziarul Puterea.

Poziția oficială a partidului: Decizia aparține filialei locale”

AUR

Foto: Mediax Foto/Andreea Alexandru

Într-un răspuns transmis către Ziarul Puterea, AUR a transmis că invalidarea mandatului lui Ștefan Luchian a fost decisă de Biroul Politic Județean AUR Iași, la propunerea organizației locale din Dumești. Secretariatul General al AUR a confirmat că toate adeverințele de membru necesare au fost emise la cererea filialei județene și că orientarea sexuală a lui Luchian nu a fost un factor în decizia de invalidare.

„Decizia de invalidare a mandatului domnului Ștefan Luchian a fost luată de către Biroul Politic Județean AUR Iași, la propunerea organizației locale din care face parte domnul Luchian. Secretariatul General al AUR a emis adeverințele de membru solicitate de către filiala județeană ca urmare a deciziei înaintate, validarea consilierilor locali și județeni fiind atribuția filialelor, iar cea a Secretariatului General de emitere a adeverințelor.

Printre motivele invalidării domnului Ștefan Luchian nu se numără, așa cum greșit insinuați, orientarea sa sexuală, ci au fost luate în considerare doar argumentele care vin în contradicție cu prevederile statutare ale AUR.”

Marius Ostaficiuc, președinte AUR Iași: Luchian induce idei tendențioase

MArius-Ostaficiuc

Marius Ostaficiuc, liderul AUR Iași, a acuzat public faptul că Ștefan Luchian încearcă să distorsioneze adevărul, susținând că invalidarea nu are legătură cu viața sa privată, ci cu lipsa de implicare în campania electorală. Ostaficiuc a menționat că și alți colegi din județ au fost invalidați din motive similare, insistând că acțiunile lui Luchian sunt nejustificate.

„Domnul Luchian încearcă în mod tendențios și nejustificat să inducă ideea nevalidării domniei sale de către biroul de conducere județean din motive care nu i-au fost imputate. În urma prezentării situației de la Dumești și din celelalte comune, în care au fost invalidați mai mulți colegi care nu au fost destul de implicați în timpul pre-campaniei și campaniei electorale”, a declarat Marius Ostaficiuc pentru Ziarul Puterea.

Ziarul Puterea i-a solicitat un punct de vedere inclusiv președintelui AUR, George Simion, însă acesta a refuzat să comenteze pe marginea subiectului, preferând să nu ofere declarații în legătură cu situația.

Un caz care ridică întrebări despre politicile interne ale AUR

Deși AUR afirmă că decizia de invalidare nu are nicio legătură cu orientarea sexuală a lui Luchian, cazurile de acest tip aduc în discuție politicile interne ale partidului și atitudinea față de diversitate. În ciuda declarațiilor oficiale, criticii susțin că partidul ar putea folosi tactici discriminatorii, în contradicție cu normele democratice și europene care susțin egalitatea și nediscriminarea.

Rămâne de văzut cum va evolua acest caz și dacă Ștefan Luchian va reuși să-și valideze mandatul sau dacă tensiunile interne din AUR vor continua să amplifice acest scandal public.

Citește cazul lui Ștefan Luchian aici: AUR înlătură un ales din Iași pe motiv că este homosexual