BLIK, un nou sistem de plăți în România. Funcționează fără card și poate fi utilizat oriunde

Publicat: 03 oct. 2024, 15:44, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
BLIK, un nou sistem de plăți în România. Funcționează fără card și poate fi utilizat oriunde
Foto: bszolynia.pl

Banca Națională a României (BNR) a aprobat sistemul de plată BLIK în România. Acesta este un sistem de plăți disponibil în aplicațiile de mobile banking, conectat la un cont bancar pentru care nu este nevoie ca utilizatorul să aibă un card fizic sau virtual.

”În data de 1 octombrie 2024, Consiliul de administrație al BNR a autorizat operarea, pe teritoriul României, a sistemului de plăți instant BLIK ROMANIA.

Acesta va fi administrat și operat de către societatea BLIK ROMANIA S.A., și va asigura decontarea tranzacțiilor de plată din comerțul electronic, cu valori maxime de 50 mii lei.

Banca Națională a României va monitoriza permanent sistemul BLIK ROMANIA în vederea asigurării bunei funcționări a sistemelor de plăți din România, precum și pentru asigurarea stabilității financiare.”, arată un comunicat al BNR.

Sistemul permite plata în magazine online și la terminale de plată tradiționale, precum și retragerea numerarului de la bancomate.

Plata prin BLIK presupune generarea unui cod de șase cifre unic și valabil timp de două minute în aplicația băncii, care este apoi introdus online, la un terminal sau la un bancomat, pentru a iniția tranzacția. Ulterior, fiecare tranzacție este confirmată în aplicația mobilă a băncii.

”BLIK este un sistem de plăți care s-a impus în Polonia și a câștigat încrederea a milioane de utilizatori, devenind unul dintre cele mai importante sisteme de plată digitală din Europa. BLIK este conceput pentru a răspunde deopotrivă așteptărilor pe care le au băncile și furnizorii de plăți de pe piețele internaționale. Am ales România deoarece se numără printre țările cu cea mai rapidă creștere economică din Europa. Folosind propria expertiză și modelul de afaceri potrivit, suntem pregătiți să dezvoltăm și în România un sistem de plăți mobile modern și unic la nivel global”, declară Dariusz Mazurkiewicz, Președintele Consiliului de Supraveghere al BLIK România S.A. și Președintele Consiliului Polonez de Administrație al Standardelor de Plăți, operator de plată mobilă BLIK.

În Polonia, aproximativ 26 de milioane de aplicații mobile bancare sunt înregistrate în sistemul BLIK și 13 milioane de utilizatori fac plăți în mod regulat în fiecare lună.

Din 2015 până la sfârșitul anului 2022, în sistem au fost finalizate aproape 2,8 miliarde de tranzacții în valoare de 78,7 miliarde euro (371,4 miliarde PLN).