Bem sau nu cafea înainte de anestezia dentară?

Publicat: 04 oct. 2024, 10:16, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Bem sau nu cafea înainte de anestezia dentară?
anestezie dentară cafea

Răspunsul la întrebarea dacă bem sau nu cafea înainte de anestezia dentară nu este unul de Da sau Nu. Este un răspuns nuanțat, deoarece ”fiecare pacient este diferit”, subliniază dr. Dana Caranovic, medic specialist în parodontologie și implantologie.

Unii medici spun să nu bem cafea cu aproximativ 12 ore înainte de anestezia dentară. Alții cu 3-4 ore înainte. Dar sunt și unii care nu au nicio recomandare în privința cafelei. Sunt trei tipuri de anestezie dentară: anestezie locală, sedarea (mai ales în cazul pacientului care suferă de anxietate) și anestezia generală, în cazul procedurile stomatologice de durată și complicate.

Înainte de efectuarea anesteziei, medicul discută cu pacientul în privința problemelor de sănătate, medicamentelor folosite, dacă este alergic la substanțe din anestezic.

Anestezia dentară locală este cea mai frecventă și este folosită atunci când se efectuează obturații, tratarea bolilor gingivale sau în tratamentele cu coroane dentare. Ea are ca scop inhibarea durerii. Medicii stomatologi au niște repere sigure unde administrează anestezia. Majoritatea anestezicelor sunt administrate prin injectare și acționează rapid.

Medicul dentist Dana Caranovic le indică, în general, pacienților să nu bea cafea cu 3-4 ore înainte de anestezie. În unele cazuri, care impun intervenții mai ample, se poate recomanda renunțarea la cafea cu circa 12 ore înainte. Dar, în situația în care pacientul se afla într-o urgență, nu se mai ține sema dacă a băut sau nu cafea, explică medicul Dana Caranovic.

Majoritatea pacienților nu prezintă efecte adverse după anestezie, dar sunt și excepții. De exemplu, unele persoane pot să acuze: dureri de cap, transpirații sau frisoane, gură uscată etc.

Medicul Dana Caranovic este categoric contra consumului de băuturi energizante, dar mai cu seamă de băuturi alcoolice,  înainte de a veni la stomatolog.