Motivul pentru care BEC a respins înregistrarea candidaturii lui Miron Cozma

Publicat: 04 oct. 2024, 06:23, de Mariana Olteanu, în POLITICĂ , ? cititori
Motivul pentru care BEC a respins înregistrarea candidaturii lui Miron Cozma

Miron Cozma a avut parte de o adevărată surpriză. Se pare că Biroul Electoral Central a respins joi înregistrarea candidaturii independente a acestuia la alegerile prezidenţiale.

Potrivit deciziei BEC, Miron Cozma a depus, în termen, doar o cerere de admitere a candidaturii independente, fără celelalte documente necesare. BEC menţionează în decizie că Miron Cozma a susţinut că lista susţinătorilor necesară în vederea înregistrării candidaturii la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024 a fost lăsată în custodia Autorităţii Electorale Permanente şi a Biroului Electoral Central din anul 2019 şi a precizat că aceasta cuprinde 311.436 de semnături organizate în 50 de dosare. Miron Cozma a solicitat valorificarea acestei liste din 2019, dar lista susţinătorilor depusă la scrutinele precedente nu poate reprezenta îndeplinirea condiţiei prevăzută de lege.

De asemenea, Miron Cozma nu a depus nici lista completă a documentelor necesare, inclusiv declarația de acceptare a candidaturii, declarațiile de avere și de interese, precum și declarația pe propria răspundere privind legăturile cu Securitatea. Conform deciziei BEC, Miron Cozma poate contesta hotărârea la Curtea Constituțională în termen de 24 de ore de la afișarea publică a acesteia.

Cine este Miron Cozma?

Miron Cozma, fost lider sindical al minerilor din Valea Jiului, a avut un rol central în Mineriadele din anii ’90. Născut în 1954, Cozma a devenit lider al Ligii Sindicatelor Miniere „Valea Jiului” în 1990 și președinte al Confederației Sindicatelor Miniere din România în 1992. El a organizat mai multe proteste majore, inclusiv Mineriada din septembrie 1991, care a dus la căderea guvernului Petre Roman, și Mineriada din ianuarie 1999, soldată cu declararea stării de urgență. În timpul acestor acțiuni, minerii conduși de el au comis acte de violență împotriva cetățenilor și autorităților.

Pentru implicarea sa, a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare în 1999, dar a fost grațiat în 2004 de președintele Ion Iliescu, decizie rapid revocată din cauza protestelor publice. Cu toate acestea, a fost eliberat în 2005 după ce anularea grațierii a fost considerată ilegală. Cozma a fost condamnat din nou pentru Mineriada din 1999 la 10 ani de închisoare, însă sentințele s-au suprapus, fiind închis până în 2006.

În dosarul Mineriadei din iunie 1990, Cozma este acuzat de infracțiuni contra umanității alături de Ion Iliescu și alți foști lideri politici. Procesul este tergiversat, iar Cozma acuză intenția de a se amâna până la moartea inculpaților principali. De-a lungul anilor, a continuat să-și apere acțiunile și să se descrie ca un lider sindical care a luptat pentru drepturile minerilor, susținând că a fost manipulat de factorii politici din acea perioadă.