Didier Raoult, susținător al hidroxiclorochinei contra Covid, interzis de la practicarea medicinei

Publicat: 04 oct. 2024, 10:53, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Didier Raoult, susținător al hidroxiclorochinei contra Covid, interzis de la practicarea medicinei
hidroxiclorochina Raoult Didier Covid-19

Ordinul Medicilor din Franța i-a interzis celebrului profesor francez Didier Raoult să practice medicina timp de doi ani. Sancțiunea intră în vigoare la 1 februarie anul viitor.

Profesorul Didier Raoult este sancționat în special pentru promovarea nefondată a hidroxiclorochinei împotriva Covid, potrivit unei decizii dezvăluite de Le Parisien, în numărul din 3 octombrie, citată de AFP.

Fostul director al Institutului Spitalului Universitar (IHU) de boli infecțioase din Marsilia, Didier Raoult este acuzat că a încălcat mai multe articole din Codul sănătății publice, în special promovând un tratament pe bază de hidroxiclorochină contra Covid-19. Recomandările erau formulate fără ca acestea să se bazeze pe date științifice solide.

În decembrie 2021, profesorul Raoult primește pentru aceeași acuzație o simplă mustrare emisă de Camera națională de disciplină.  Ordinul Medicilor a considerat această sancțiune mult prea indulgentă față de ”gravitatea încălcărilor” și a făcut recurs.

În apel, Camera națională de disciplină a Ordinului Medicilor a judecat că ”profesorul Raoult nu s-a bazat în luările de poziție publice privind datele confirmate, nu a făcut dovada prudenței și a promovat un tratament insuficient probat”.

În primul rând, reține un studiu efectuat pe 30.000 de pacienți tratați împotriva Covid-19 cu hidroxiclorochină (HCQ), fără a fi avut avizul favorabil al unei comisii de protecție a persoanei sau autorizația ANSM, cu încălcarea Codului de sănătate publică. Ordinul Medicilor îl acuză și că a continuat să prescrie HCQ, deși, din mai 2020, exista un consens științific potrivit căruia molecula nu avea nicio eficacitate împotriva virusului și, dimpotrivă, prezenta riscuri potențial cardiovasculare.

În timp ce toate datele colectate de la mii de pacienți din întreaga lume au dovedit că greșește, Didier Raoult a continuat să-și promoveze public tratamentul. Dar promovarea publică a unui tratament nedovedit se pedepsește și prin Codul sănătății publice. În cele din urmă, colegii săi din Camera de disciplină l-au sancționat și pentru pozițiile sale împotriva vaccinării și izolării din timpul pandemiei, scrie Le Point.

În plus, procuratura din Marsilia investighează și suspiciunile legate de efectuarea de studii clinice neautorizate.