Marcel Boloș a semnat un acord cu Banca Mondială: Putem accesa până la 466,9 milioane euro în caz de catastrofe

Publicat: 04 oct. 2024, 08:58, de Corina Oprea, în ECONOMIE , ? cititori
Marcel Boloș a semnat un acord cu Banca Mondială: Putem accesa până la 466,9 milioane euro în caz de catastrofe
Marcel Boloș a semnat un acord cu Banca Mondială: Putem accesa până la 466,9 milioane euro în caz de catastrofe

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat semnarea unui acord strategic cu Banca Mondială, destinat protecției României împotriva dezastrelor naturale și sprijinirii dezvoltării în domenii esențiale precum agricultură, infrastructură și transporturi.

Acest acord, care permite accesarea a până la 466,9 milioane de euro în caz de catastrofe, vine într-un moment în care țara a fost recent afectată de evenimente naturale neprevăzute, subliniind importanța unor măsuri de protecție financiară robuste.

Ministrul a explicat că experiențele recente legate de dezastre naturale au scos la iveală vulnerabilitatea României, nu doar în privința locuințelor și infrastructurii, ci și asupra vieților afectate ale multor familii.

În acest context, Boloș a evidențiat semnificația acordului semnat în cadrul evenimentului de lansare a Cadrului de Parteneriat de Țară al Băncii Mondiale pentru perioada 2025-2029. Acest cadru stabilește direcțiile colaborării viitoare între România și Banca Mondială, concentrându-se pe dezvoltarea economică și reziliența națională.

Conform ministrului, programul de investiții al Băncii Mondiale în România este cel mai amplu din întreaga Uniune Europeană, având ca scop finanțarea unor proiecte esențiale. Printre acestea se numără asigurarea accesului la resurse financiare pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), dar și pentru fermieri, tineri antreprenori și femei care doresc să dezvolte afaceri.

În plus, se urmărește reducerea decalajelor în infrastructură și logistică, contribuind la integrarea României în lanțurile globale de valoare.

„Separat de acestea, tot astăzi, cu ajutorul colegilor din Ministerul de Finanțe am reușit să alocăm, prin Fondul de Rezervă, sume importante pentru:

  • Finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protective a copilului, măsurilor de protective de tip centre de zi și centre rezidențiale pentru persoane cu dizabilități, căminelor pentru persoane vârstnice și cheltuielilor de funcționare ale unităților de îngrijire la domiciliu a personaelor vârstnice – 570 milioane lei către Consiliile Județene, prin bugetul Ministerului Devoltarii; 

  • Finanțarea unui ajutor de stat fermierilor afectați de fenomenul de secetă severă – 2 miliarde lei prin bugetul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale; 

  • Finanțarea unor cheltuieli de investiții în domeniul infrastructurii de transport României, prin alocarea a peste 5 miliarde lei, din care: 3,4 miliarde lei credite de angajament și 2,1 miliarde lei credite bugetare. Sunt cheltuieli care vor suporta realizarea investițiilor în infrastructura de transport din regiunea Moldovei și Transilvaniei A7 – Ploiești – Buzău – Focșani – Pașcani și Autostrada Transilvania”, precizează ministrul Finanțelor.