Când găsim cele mai bune prețuri pentru biletele de avion?

Publicat: 05 oct. 2024, 07:24, de Cristian Dogaru, în Turism , ? cititori
Când găsim cele mai bune prețuri pentru biletele de avion?

Biletele cumpărate din timp sunt mai ieftine dar a le lua prea devreme poate fi o mișcare greșită.

Nu e un secret pentru nimeni că în weekend biletele de avion sunt mai scumpe decât în restul săptămânii așa cum de sărbători sau în lunile de vară, când e sezonul concediilor, găsim biletele la prețuri mai piperate decât în restul anului.

Indiferent de momentul ales pentru vacanță, momentul în care alegem să cumpărăm biletele poate avea la rândul său o mare influență în prețul de achiziție.

Pentru că biletele cumpărate devreme pot fi mai ieftine decât cele achiziționate cu 1-2 săptămâni distanță de ziua plecării dar procurarea lor cu luni bune înainte ar putea fi o mișcare greșită (în plus, riscul apariției unor evenimente care să ne oblige să ne schimbăm planurile este mai mare).

Momentul optim al achiziției biletelor de avion face obiectul preocupărilor și în SUA, de unde avem câteva date concrete.

,,Pentru călătoriile în SUA, prețurile medii au fost cele mai mici cu 38 de zile înainte de plecare”, spune James Byers, manager produse al echipei de căutare Google, într-un raport privind tendințele de călătorie în 2024, citat de thepointsguy.com într-un articol dedicat subiectului.

,,Istoric, intervalul cu cel mai scăzut preț este cu 21-52 de zile înainte de decolare”. Pe baza datelor de căutare și rezervări, Google spune că prețurile de Ziua Recunoștinței sunt cele mai mici cu 45 de zile înainte de plecare, iar prețurile de Crăciun sunt cele mai mici cu 58 de zile înainte de plecare (americanii zboară mult cu avionul în preajma acestor date, când toată lumea e liberă, concediile în SUA fiind mult mai anemice decât în Europa).

Cu alte cuvinte, pe baza experienței de peste ocean, cel mai bun moment pentru a cumpăra biletele de avion este cu aproximativ o lună (plus/minus două săptămâni) înainte de decolare.

Cum stau lucrurile pe teren în România?

Am verificat respectiva teorie pe zborurile Wizz Air, pe destinațiile Malta și Budapesta.

Prețul minim pentru o persoană pe sens în cazul zborului spre Budapesta este de 129 lei. Luna noiembrie are nu mai puțin de 24 de zile din 30 cu acest preț la decolarea din București și 16 zile cu 129 lei/zbor pentru drumul de întoarcere, Budapesta-București. Deci n-ar fi chiar greu să ne potrivim pașii pentru a prinde cea mai ieftină combinație dus-întors, de 258 lei/bilet, luna viitoare.

În decembrie sunt 13 zile cu prețul minim la decolarea din București și doar 3 zile cu preț minim la zborul de întoarcere (sfârșitul lunii este însă o perioadă în care raportul cerere-ofertă se dezechilibrează din cauza vacanței elevilor).

În ianuarie avem 10 zile cu preț minim la plecare și 12 zile cu preț minim la întoarcere.

Iar în februarie sărim deja bilete la altă categorie, prețul minim este de 189 lei, regăsit de 4 ori în februarie la dus și de 6 ori la zborul de întoarcere.

Să vedem cum stăm acum pentru zborul spre Malta. Cel mai mic preț este și în acest caz de 129 lei pe care îl regăsim în noiembrie de 5 ori la zborul dus și o singură dată la zborul de întorcere.

În decembrie tariful respectiv este de 3 ori la zborul București-Malta și o singură dată la cel Malta-București.

În ianuarie avem tariful minim o dată la zborul dus și de 5 ori la cel de întors iar în februarie cel mai mic tarif la dus este de 259 lei (găsit de 2 ori) iar la întors de 159 lei (apare o singură dată).

În ambele situații, cele mai numeroase zile cu tarifele cele mai avantajoase au fost în luna noiembrie 2024 iar prețurile din februarie 2025 au fost mai mari decât cele din ianuarie 2025, deși momentul plecării este mai departe, deci teoria analiștilor Google pentru piața din SUA pare se se confirme și aici.