Unde sunt mii de absolvenți ai facultăților de medicină?
Aproximativ 3.800 de absolvenți ai facultăţilor de medicină din România în fiecare an nu se regăsesc în Colegiu şi nici nu se ştie unde profesează, avertizează prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiuui Medicilor din România (CMR).
”…noi nu ştim nimic despre absolvenţi, pentru că absolvenţii de facultate de medicină – şi vorbim de în jur de 3.800, cu studenţi străini, e adevărat, nu ştim unde sunt, dar oricum nu-i regăsim în Colegiu”, subliniază prof. Coriu, citat de news.ro.
Potrivit președintelui Colegiului Medicilor din România, din 2016, adică înainte de creșterea salariilor, erau, pe an, aproximativ 1.500 de cereri de certificate pentru a profesa în străinătate.
”După creşterea salariilor, din 2017, au început să scadă treptat. În timpul pandemiei, 2020-2021, au ajuns la 700, apoi, în 2022, au început să crească uşor, pe la o mie; anul trecut, au fost în jur de 830 de astfel de certificate. Este vorba numai de intenţie, noi nu ştim dacă aceşti oameni au plecat, ei au cerut certificatul, nu ştim dacă s-a finalizat procesul”, a explicat prof. univ. Coriu.
În opinia acestuia, ”dacă noi am creşte numărul cu 3.000 pe an, am umple deficitul foarte rapid”.
Potrivit președintelui CMR , sectorul medical privat este mai atractiv pentru medici, deoarece oferă ”mult mai multe facilități” și este ”mult mai dinamic, mai prietenos”.
Două Românii
Din punctul de vedere al distribuţiei medicilor, președintele CMR consideră că sunt două Românii: una a zonelor universitare, unde numărul de medici este „suficient de mare” şi infrastructură medicală „rezonabilă”, şi una „unde lucrurile nu stau bine. Şi nu au cum să stea bine pentru că acolo s-a pierdut echipa multidisciplinară”.