România a antrenat câini din Ucraina să găsească ţigări, arme, droguri şi bani

Publicat: 04 oct. 2024, 16:53, de Ady Ivașcu, în ACTUALITATE , ? cititori
România a antrenat câini din Ucraina să găsească ţigări, arme, droguri şi bani
România a antrenat câini din Ucraina să găsească ţigări, arme, droguri şi bani

Opt echipe de câini de serviciu ai vameşilor ucraineni din regiunea Odesa au încheiat vineri un stagiu de perfecţionale la Centrul de Instruire Echipe Canine al Autorităţii Vamale Române (AVR), pentru depistarea de ţigări, arme şi muniţie, droguri şi numerar.

AVR spune că obiectivul acestei acţiuni a fost de a îmbunătăţi competenţele profesionale ale câinilor de serviciu şi ale vameşilor care lucrează în calitate de conductori de câini la frontiera externă a UE.

 

Echipele canine activează în birourile vamale din toată ţara şi fac parte din mijloacele operative utilizate de Autoritatea Vamală din România.

De la începutul anului, cu ajutorul echipelor canine au fost descoperite şi confiscate 543.440 ţigarete, 98 kg tutun, iar amenzile aplicate au totalizat 2,3 milioane lei.

Vameşii spun că echipele canine reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente de prevenire a traficului ilegal de mărfuri, în special a celor accizate şi a celor supuse reglementărilor speciale.

 

Instruirea se face prin metoda jocului dintre câine şi conductor, ceea ce duce la dezvoltarea unei legături solide între cei doi şi o bună coordonare în cadrul activităţilor operaţionale.

Aceşti câini ar trebui premiaţi în fiecare zi pentru instinctele puternice privind loialitatea şi dăruirea de care dau dovada necondiţionat, spune Alexandru Ioniţă, şeful Centrului de Instruire Echipe Canine.

„În România, peste 60 de câini specializaţi în depistarea produselor din tutun, drogurilor, armelor, muniţiei şi numerarului sunt activi în punctele vamale din toată ţara. Periodic, câinii ies la pensie şi sunt înlocuiţi. Ne dorim să continuăm şi în anii care urmează acest parteneriat, care a contribuit semnificativ la combaterea şi prevenirea traficului ilegal”, a afirmat Gilda Lazăr, Director JTI Romania.