El e pensionarul: Adriean Videanu, oprit pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro

Publicat: 04 oct. 2024, 20:03, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
El e pensionarul: Adriean Videanu, oprit pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro

Adriean Videanu și soția sa au fost opriți recent pe aeroportul din Munchen, Germania, în timp ce se aflau în tranzit din Elveția spre România, fiind suspectați că nu au declarat bijuterii în valoare totală de 650.000 de euro. Fostul ministru al Economiei a confirmat incidentul pentru G4Media, explicând că s-a confruntat cu un control vamal în urma căruia bijuteriile le-au fost reținute.

Videanu a declarat că a fost o „neînțelegere” legată de legislația Uniunii Europene, care stipulează că taxele pentru bunuri de valoare aduse din afara UE trebuie plătite în primul stat membru în care se ajunge, și nu în România, țara sa de reședință fiscală. El a menționat că bijuteriile în cauză includeau un colier și un ceas, ambele achiziționate din Elveția și însoțite de facturi.

„Vameșul a susținut că trebuie să plătesc în Germania atât taxele, cât și TVA-ul, iar până la plata acestor sume, bijuteriile au fost reținute. Am plătit taxele cerute, dar am comunicat că voi contesta administrativ decizia, pentru că eu cred că e normal să plătesc TVA acolo unde am reședința fiscală, adică în România”, a explicat Videanu.

Printre bijuteriile găsite se numără un ceas în valoare de 150.000 de euro și un colier de aproape jumătate de milion de euro.

Incidentul vine într-un context în care Videanu a fost achitat recent în dosarul deschis de DIICOT în 2012, privind achiziția de gaze de la stat de către compania lui Ioan Niculae. De asemenea, Videanu a fost un lider influent al fostului PDL, fiind primar al Capitalei între 2005-2008 și ministru al Economiei. În prezent, el nu mai este implicat în politică și conduce grupul de firme Theda Mar, activ în domeniul materialelor de construcții și energiei.