România – gazda reuniunii comunități de informații geospațiale

Publicat: 04 oct. 2024, 20:00, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
România – gazda reuniunii comunități de informații geospațiale
Foto: esri.com

Agenția de Informații Geospațiale a Apărării „General de divizie Constantin Barozzi” a organizat, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, la sediul Palatului Parlamentului, întâlnirea Grupului Tehnic al Programului Multinațional de Coproducere a Datelor Geospațiale (Multinational Geospatial Co-production Program).

La reuniune au luat parte specialiști din domeniul colectării și actualizării bazelor de date și informații geospațiale de înaltă rezoluție.

În cadrul celei de-a 47-a întâlniri a Grupului Tehnic, cei 58 de specialiști din 21 de țări au urmărit actualizarea și îmbunătățirea documentației tehnice de referință și a proceselor de asigurare a calității serviciului de producere a datelor geospațiale.

Proiectul Multinational Geospatial Co-production Program este o inițiativă multinațională care a demarat în anul 2004 și implică colaborarea a 31 de națiuni pentru a produce și a partaja date geospațiale de înaltă rezoluție.

Scopul programului este de a colecta și actualiza baze de date geospațiale la scara 1:50.000 pe zone de interes în afara teritoriilor naționale, utilizând imagini satelitare puse la dispoziție de partenerul american. Proporțional cu datele produse, fiecare participant are dreptul să acceseze date din baza de date comună

Pentru nivelul de participare al României, rata de acces este de 1:4, ceea ce oferă posibilitatea de a accesa de patru ori mai multe baze de date față de cele produse. Pentru managementul programului sunt constituite două grupuri – unul plenar, cu rol de repartizare a zonelor de responsabilitate, stabilirea priorităților și monitorizarea datelor produse, și un grup tehnic, cu rol de pregătire și actualizare a documentației tehnice de referință.

Activitatea grupurilor se desfășoară în cadrul a două întâlniri anuale pentru fiecare, găzduite voluntar de instituțiile reprezentante ale națiunilor membre.

România a mai găzduit întâlnirile Grupului Tehnic în 2008 (Poiana Brașov), 2010 (București) și în 2014 (Sinaia).