Vremuri grele pentru contrabandiștii români de țigări. Ucraina va introduce „eAccise” și a incriminat contrabanda

Publicat: 05 oct. 2024, 08:50, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Vremuri grele pentru contrabandiștii români de țigări. Ucraina va introduce „eAccise” și a incriminat contrabanda

Ucraina va reprima contrabanda cu alcool și tutun. Au fost adoptate acte legale pentru „eAccise”, un sistem care ar trebui să diminueze semnificativ contrabanda cu alcool și tutun. Experții estimează pierderile din contrabandă pentru anul trecut la peste 650 milioane de euro. O mare parte din contrabanda cu țigări merge spre România.

Guvernul a adoptat reglementări pentru sistemul „eAccise”, care ar trebui să prevină contrabanda cu produse din tutun și alcool. Acest lucru a fost anunțat de ministrul transformării digitale Mykhailo Fedorov pe canalul său Telegram. Actele adoptate determină normele de funcționare a sistemului, mecanismul de furnizare a extraselor, algoritmul și criteriile pentru formarea unui identificator unic de grup, precum și regulile de întocmire a unui document electronic de accize.

Potrivit rapoartelor, timbrele obișnuite de accize pe hârtie vor fi înlocuite cu unele electronice, care vor avea coduri unice. Prin intermediul sistemului, oamenii vor putea scana produse pentru a le verifica legalitatea și originea, precum și să depună o plângere în cazul în care sunt constatate încălcări.

Fedorov a menționat că „eAccise” va permite antreprenorilor să primească timbre de accize fără birocrație inutilă și deplasări la biroul fiscal. În același timp, statul nu va pierde sume uriașe de bani prin piața neagră a tutunului și alcoolului.

Acum, pierderile din contrabandă sunt colosale – doar în 2023, statul a pierdut peste 30 de miliarde de grivne (peste 650 milioane euro)”.

Contrabanda în Ucraina

În luna martie a anului trecut, vameșii români au oprit un camion ucrainean, care transporta patru milioane de țigări ale unor mărci cunoscute, sub masca unor produse de „cofetărie” .

În decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenskii a semnat un proiect de lege pentru a incrimina contrabanda. Deputatul popular Yaroslav Zhelejyak a explicat că acest lucru era cerut de Uniunea Europeană pentru a debloca o tanșă de bani de 1,5 miliarde de euro.