Ce s-a întâmplat cu soldații Wagner capturați de tuaregi, în Mali. Luptele în deșert nu sunt punctul forte al rușilor

Publicat: 05 oct. 2024, 09:29, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Ce s-a întâmplat cu soldații Wagner capturați de tuaregi, în Mali. Luptele în deșert nu sunt punctul forte al rușilor

Luptătorii Grupului Wagner care au fost capturați de rebelii tuaregi în Mali în iulie sunt probabil deja morți, scrie Reuters, care face referire la o serie de informații primite de publicație pe mai multe căi neoficiale. Nu se cunoaște numărul exact al prizonierilor, dar au fost cel puțin doi, posibil mai mulți.

Reprezentanții „Grupului Wagner” ar fi informat familiile mercenarilor capturați că aceștia sunt morți. Reuters face referire la publicarea pe platforma Telegram a unui anunț al fratelui unuia dintre mercenari, precum și la postările rudelor a încă trei prizonieri, care într-un comentariu au confirmat moartea celor dragi, aflați în captivitatea rebelilor tuaregi.

Totuși, un purtător de cuvânt al grupării rebele tuarege neagă informațiile publicate de Reuters și insistă că rușii capturați și soldații armatei maliene capturați în aceeași bătălie sunt încă în viață.

„Toți prizonierii noștri sunt în viață. Reprezentanții Grupării Wagner sunt niște mincinoși”, a spus reprezentantul tuareg, dar a refuzat să ofere dovezi că prizonierii sunt în viață.

Încă de la început, „Grupul Wagner” a raportat că majoritatea luptătorilor care au participat la bătălia din deșert au fost dați dispăruți. Folosind înregistrări publice, software de recunoaștere facială și interviuri cu rudele, Reuters a identificat numele a 31 de mercenari dispăruți sau capturați în urma luptei cu tuaregii.

Înfrângerea grupării „Wagner” în Mali

Deși Wagner a recunoscut pierderile mari în timpul ambuscadei din Mali, grupul nu a furnizat nicio cifră privind victimele. Nici armata maliană, care a luptat alături de ruși, nu și-a raportat pierderile. Separatiștii tuaregi care luptă pentru independență au declarat că au ucis 84 de ruși și 47 de malieni, cel puțin doi ruși fiind enumerați ca prizonieri.

La sfârșitul lunii iulie, în Republica Africană Mali, rebelii tuaregi au învins zeci de soldați ai juntei locale, care au preluat ilegal puterea în țară, precum și mercenari ai companiei militare private ruse „Wagner”.

Ca urmare a mai multor zile de lupte, rebelii au capturat nu numai echipamentele juntei și ale wagneriților, ci și un anumit număr de prizonieri, inclusiv ruși. Mai târziu, s-a cunoscut și faptul că rebelii malieni au doborât două elicoptere ale companiei militare private „Wagner”.