Un copac biblic, cu proprietăți medicinale, ”înviat” după o mie de ani
Botaniștii au cultivat o specie de copac, dispărută de mult, dintr-o sămânță veche de 1.000 de ani, găsită într-o peșteră din deșertul Iudeii în anii 1980.
Cercetătorii implicați în acest studiu cred că specia de copac ar putea fi sursa unui balsam vindecător, menționat în Biblie și în alte texte antice, transmite CNN.
Sămânța antică
Dezgropată în timpul unei săpături arheologice în regiunea inferioară Wadi el-Makkuk, la nord de Ierusalim, s-a stabilit că sămânța antică este în stare impecabilă. Dar oamenii de știință nu au reușit să identifice tipul de copac pe baza acestei semințe. Echipa, condusă de dr. Sarah Sallon, un medic care a fondat Centrul de Cercetare în Medicină Naturală Louis L. Borick de la Centrul Medical al Universității Hadassah din Ierusalim, a plantat sămânța în urmă cu peste 12 ani.
Dr. Sallon spune că este posibil ca arborele să fie sursa unui extract medicinal din regiunea istorică Galaad , la nord de Marea Moartă, în Valea Riftului Iordanului, o zonă muntoasă și împădurită, care a fost intens cultivată și care, acum, face parte din Iordania.
Aceste descoperiri, descrise într-un studiu publicat în numărul din 10 septembrie ale revistei Communications Biology, dezvăluie unele secrete legate de originea acestei specii enigmatice, pe care dr. Sallon a numit-o ”Sheba”.
Pentru ca specimenul să germineze, dr. Elaine Solowey, cercetător emerit la Centrul pentru Agricultură Durabilă de la Institutul Arava pentru Studii de Mediu din Israel, a folosit o metodă perfecționată în cercetări anterioare, coordonate de dr. Sallon , în cazul unor semințe de curmal vechi de 2.000 de ani. Metoda a constat în hidratarea misteriosei semințe din deșertul Iudeei în apă cu hormoni și îngrășământ, înainte de a o planta într-un ghiveci cu pământ steril.
Și după aproximativ cinci săptămâni, s-a înălțat un mic firicel. Cercetătorii au folosit datarea cu radiocarbon a materiei organice pentru a estima vârsta specimenului, datat între 993 și 1200 d. Hr.
La scurt timp, copacul a înfrunzit și dr.Sallon s-a consultat cu botaniști din întreaga lume. Un expert a sugerat că aparține familiei Commiphora, care include aproximativ 200 de specii de copaci, ce se găsesc, în principal, în Africa, Madagascar și Peninsula Arabă.
Dr. Andrea Weeks, profesor asociat la departamentul de biologie de la Universitatea George Mason din Fairfax, Virginia, coautor al studiului, a secvențiat ADN-ul copacului, confirmând informațiile preliminare. Cu toate acestea, eșantionul nu se potrivea cu niciuna dintre speciile cunoscute de Commiphora din baza de date.
Cu amprenta sa genetică unică, specia necunoscută Commiphora a reprezentat cel mai probabil o variantă dispărută cândva, originară din regiunea din jurul deșertului Iudeei, potrivit studiului.
Cu toate acestea, copacul, care are acum aproape 14 ani și circa trei metri înălțime, nu a înflorit și nu a dat roade, ceea ce face și mai dificilă identificarea precisă a speciei.
Arborele biblic?
Pe baza cercetărilor istorice, dr. Sallon a avut bănuiala că arborele ar putea fi sursa a ceea ce textele antice din regiune, inclusiv Biblia, descriu drept „Balsamul de Iudee” sau „Balsamul de Galaad” – o rășină parfumată, recoltată pentru aroma deosebită și care era exportată în întreaga lume la acea vreme. L-a plantat în 2010 și abia în 2024 dr. Sallon vorbește despre această cercetare în speranța că parfumul răspândit să fie dovada că ar fi balsamul de Iudeea.
Dar copacul, care este înrudit cu arborele de smirnă, renumit pentru rășina sa, nu a răspândit niciun parfum.
Când copacul a devenit matur, echipa a efectuat o analiză fitochimică asupra rășinii, frunzelor și ramurilor pentru a testa compuși aromatici, cum ar fi cei găsiți în smirnă. Cu toate acestea, nu au fost identificați acești compuși aromatici.
În schimb, echipa a detectat câțiva compuși cunoscuți pentru utilizarea lor medicinală, inclusiv „guggulteroli”, care au fost identificați în rășina speciei de arbori înrudite Commiphora wightii ca având potențiale proprietăți de combatere a cancerului, se arată în studiu. Se pare că nu este balsamul de Iudeea, dar este o variantă apropiată din Commiphora nearomatic, care reprezintă totuși, o comoară de compuși medicinali, subliniază dr Sallon.
Datorită prezenței acestor compuși vindecători, dr. Sallon și ceilalți cercetători au ajuns la concluzia că arborele ar fi putut fi sursa unui balsam medicinal, cunoscut sub numele de tsori, menționat și în textele antice.
Semințele cu o durată de viață incredibilă de lungă sunt rare, potrivit dr. Louise Colville, lider senior în cercetare în biologia semințelor și a stresului la Royal Botanic Gardens, Kew, din Londra. Dr. Colville nu a fost implicat în cercetare.
Surprinzător în această poveste este că a fost doar o singură sămânță și a avea șansa ca aceasta să germineze este extraordinar, consideră dr, Colville. Ceea ce reprezintă o speranță că se pot stoca semințe și acestea să supraviețuiască perioade îndelungate.