Șeful Statului Major Polonez, Generalul Wieslaw Kukula: actuala generație de polonezi va trebui să apere țara cu arma în mână

Publicat: 05 oct. 2024, 16:52, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Șeful Statului Major Polonez, Generalul Wieslaw Kukula: actuala generație de polonezi va trebui să apere țara cu arma în mână

Actuala generație de polonezi va trebui să participe la ostilități, este timpul ca țara să revină la recrutarea universală. Această evaluare a fost făcută de șeful Statului Major General al Forțelor Armate (AF) din Polonia, generalul Wieslaw Kukula. Șeful Statului Major Polonez a propus și revenirea la serviciului militar obligatoriu în Polonia.

Totul indică faptul că reprezentăm generația care va lua armele în apărarea statului nostru”, a spus Kukula, vorbind la o prelegere, cu ocazia începerii anului școlar la Academia Militară a Armatei din Wroclaw. Cuvintele liderului militar, un avertisment destul de dur pentru polonezi, sunt citate de postul de radio Radio Zet.

Serviciului militar obligatoriu este văzut de polonezi ca necesitate. Nu și de conducere

Oficialul militar polonez a propus și revenirea la serviciului militar obligatoriu, în Polonia. El a explicat acest lucru prin situația demografică dificilă în care armata nu va fi completată în ritmul necesar, prin menținerea contractului și a recrutării voluntare.

Ritmul de recrutare militară nu va putea rămâne la nivelurile actuale pentru a satisface necesarul pentru apărare. Potențialul inamicului este atât de mare încât trebuie să creăm o armată mult mai mare, ceea ce înseamnă că trebuie să introducem și recrutarea universală”, a spus Kukula.

În opinia sa, soluția la această problemă poate fi introducerea unui model de serviciu universal în care „soldații profesioniști, soldații în rezervă și soldații Apărării Teritoriale vor fi un singur conglomerat”. Această propunere poate fi controversată în rândul unei părți a societății, dar generalul Kukuła pare convins de necesitatea ei.

Conscripția militară obligatorie a fost abolită în Polonia în 2009 și înlocuită cu serviciul voluntar.

În martie, șeful Biroului de Securitate Națională polonez, Jacek Severa, a vorbit despre necesitatea de a discuta despre posibilitatea revenirii la serviciul militar obligatoriu.

Ca răspuns la aceste de dezbateri legate de reintroducerea serviciului militar obligatoriu, conducerea Ministerului Apărării din Polonia a declarat în repetate rânduri că nu vede încă o astfel de necesitate.