Marcel Ciolacu și-a depus candidatura la președinție: „Vin cu un plan pentru România”

Publicat: 05 oct. 2024, 10:21, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Marcel Ciolacu și-a depus candidatura la președinție: „Vin cu un plan pentru România”

Marcel Ciolacu, președintele PSD și actualul premier al României, și-a depus candidatura sa la președinția României iar în discursul cu acest prilej a criticat instabilitatea politică din ultimele două decenii și a prezentat o viziune pentru viitorul țării. El a subliniat necesitatea unei guvernări bazate pe colaborare între partide și o transparență sporită din partea președintelui.

„Am decis să-mi depun candidatura după o perioadă pe care românii nu și-au dorit-o în mod deosebit. În ultimii 20 de ani am avut 17 guverne. Așa au procedat foștii președinți, pentru a-și prezerva puterea”, a declarat Ciolacu, criticând ritmul accelerat de schimbare a guvernelor, despre care spune că a fost determinat de interese politice.

În discursul său, Ciolacu a evidențiat intenția de a propune un nou model de conducere, axat pe dialog și cooperare politică. „Vin cu un plan pentru România, cu un crez politic și cu un angajament moral”, a precizat liderul PSD, subliniind nevoia de a încheia perioada conflictelor și ostilităților între partide.

El a accentuat că președintele trebuie să fie un facilitator al dialogului și nu un factor de diviziune: „Cred că trebuie să ia sfârșit perioada în care președintele arată ură față de adversari sau vrea să distrugă un partid. Crezul politic nu poate fi realizat decât împărțind puterea. Un plan pentru România nu poate fi realizat decât la masă cu opoziția”.

Ciolacu a pus accent și pe transparență, atât în activitatea președintelui, cât și în cadrul administrației: „Președintele României trebuie să dea explicații asupra programului său, de ce face anumite deplasări, să meargă cu oamenii de afaceri și să spună transparent costurile fiecărei deplasări și câștigurile ei”.

Pe tema impozitării muncii, premierul a indicat că detaliile acestui aspect vor fi clarificate în curând de echipa sa de guvernare, condusă de Sorin Grindeanu și Mihai Tudose: „Sorin Grindeanu și Mihai Tudose vor detalia programul de guvernare. Au avut întâlniri cu toți partenerii sociali, sindicate și patronate. Înțeleg că au ajuns la o formă finală și o vor prezenta în perioada următoare. Trebuie să venim cu o reformă a administrației centrale și locale”, a spus el.

De asemenea, Ciolacu și-a exprimat susținerea pentru familia tradițională și a anunțat că va propune un plan demografic în care avortul să fie considerat ultima opțiune pentru femei.

Întrebat despre cheltuielile secrete ale președintelui Klaus Iohannis și dacă va cere desecretizarea acestora de către RAAPPS, instituție aflată în subordinea sa, Ciolacu a răspuns că respectă separația puterilor în stat. Totodată, a sugerat că transparența va prevala în cele din urmă: „Dl președinte ar trebui să desecretizeze toate cheltuielile din ultimii zece ani. Oricum se vor afla”.