Taxa de salubrizare, un lux pentru români. Topul orașelor unde se plătește cel mai mult pentru gunoiul menajer

Publicat: 05 oct. 2024, 17:09, de Marian Apipie, în ACTUALITATE , ? cititori
Taxa de salubrizare, un lux pentru români. Topul orașelor unde se plătește cel mai mult pentru gunoiul menajer
Taxa de salubrizare, un lux pentru români. Topul orașelor unde se plătește cel mai mult pentru gunoiul menajer

Taxa de salubrizare poate fi considerată un lux pentru mulți dintre români. Cu toate că vorbim de câțiva ani de colectare selectivă în România, ceea ce ar însemna că la gropa de gunoi ar ajunge o cantitate mai mică de deșeuri menajere, taxa specială de salubrizare nu a scăzut. Dimpotrivă, se majorează de la an la an, iar pentru mulți dintre români taxa a devenit o corvoadă.

Taxa de salubrizare a ajuns deja un lux pentru români. Se colectează selectiv, deșeurile menajere depozitate de gropile de gunoi scad ca și cantitate, însă taxa a tot crescut. Și sunt premize să se majoreze și în 2025. Vorbim de o taxă specială care este calculată lunar, pe persoană, și care diferă de la un oraș la altul.

Sunt municipii unde taxa pentru colectarea gunoiului menajer și transportarea lui la depozitul de deșeuri este uriașă, cum sunt și orașe unde, spre comparație, taxa este la jumătate. Ar mai fi de spus că suma de 80 de lei/tona de gunoi ajunge la Fondul de Mediu și reprezintă contribuția pentru economia circulară pentru deșeurile municipale, deșeuri din construcții și desființări, destinate a fi eliminate.

Taxa de salubrizare, un lux pentru români. Unde se plătesc cele mai mari taxe

În topul orașelor unde se plătește cel mai mult pentru gunoiul menajer, pe prima poziție, cu cea mai scumpă taxă din țară, este Iașiul. În capitala Moldovei, administrația taxează cetățenii, lunar, cu 38 lei de persoană, pentru gunoiul menajer. Este, de departe, cea mai mare taxă din țară în această privință. Spre exemplu, Oradea, municipiul cu cea mai mare dezvoltare din Transilvania, care se bate cu Clujul la infrastructură și investiții, se află pe locul al doilea în topul taxelor de salubrizare. Orădenii plătesc și ei 31 de lei pe persoană pentru gunoi. Aceeași taxă, de 31 de lei o plătesc și locuitorii din municipiul Buzău, orașul premierului Marcel Ciolacu.

Brașovul, oraș turistic, colectează bani la buget și din taxele de salubrizare mari, de 26 de lei pe persoană, pe lună. Numai locuitorii din Miercurea Ciuc mai plătesc aceeași taxă precum brașovenii. În topul celor mai mari taxe, mai intră și municipiul Arad, cu o taxă lunară de 25 de lei de persoană. Este comparabilă cu tariful pe care Rosal, firma lui Silviu Prigoană, o percepe bucureștenilor din Sectorul 4, care are și cel mai scump cost menajer din Capitală, și anume 25 de lei de persoană.

Taxă de salubrizare mai mică la Timișoara

La mijlocul clasamentului găsim municipiul Craiova, cu o taxă de 18 lei pe persoană, majorată anul trecut cu 50%. Ploieștiul plătește puțin mai mult, 19 lei pe persoană, la fel ca și Brăila. Exact aceeași taxă precum cea de la Craiova, de 18 lei de persoană pe lună, plătesc și bucureștenii din Sectorul 5. O taxă de salubrizare cu un leu mai mică, de 17 lei pe persoană, se plătește în municipii precum Tulcea, Alexandria și Călărași.

Taxa de salubrizare, un lux pentru români

În schimb, Timișoara are, raportat la alte municipii mari din țară, o taxă pe gunoi printre cele mai mici. Astfel, timișorenii plătesc 16 lei pe persoană, pe lună, pentru salubrizare. La fel plătește și Sibiul, un oraș unde curățenia a fost declarată o prioritate de către administrația locală, laolaltă cu amenajarea urbanistică.

Slatina, Piața Neamț și Târgoviște plătesc și ele ceva mai puțin, o taxă de salubrizare de 15 lei de persoană. Cele mai multe municipii din țară au o taxă de 14 lei pe persoană: Deva, Galați, Suceava, Baia Mare, Pitești, Drobeta Turnu Severin.

Constanța a avut cea mai mică taxă de salubrizare în 2024

Cea mai mică taxă de salubrizare din țară a fost, în 2024, la Constanța. Orașul turistic de la malul mării a perceput o taxă de 8 lei pe persoană pentru gunoiul menajer colectat de la populație. A fost scandal la începutul anului în Consiliul Local Constanța pe seama cuantumului taxei, propunerea fiind de 20 de lei. S-a mers pe o taxă de 8 lei și pe subvenție de la bugetul local pentru diferență.

De altfel, și în alte orașe din țară s-a aplicat o subvenție pentru ca taxa de salubrizare să fie una suportabilă pentru populație. Din 2025 se anunță însă vremuri grele, cu creșteri de taxe, fie că vorbim doar de o indexare cu rata inflației de 10,4%. Spre exemplu, în aceste zile s-a decis ca la Constanța să se revină, de anul viitor, la o taxă de salubrizare de 20 de lei de persoană/lună. Și alte mari orașe din țară ar putea proceda la fel: să majoreze taxa de salubrizare.

Citește și: O nouă autostradă va intra în proiectare și execuție de anul viitor! Ajunge până la granița cu Serbia