Alegerile prezidențiale din 2024: Ultima zi de depunere a candidaturilor a adus nume surpriză în cursa pentru Cotroceni

Publicat: 06 oct. 2024, 08:18, de Andrei Ceausescu, în ALEGERI , ? cititori
Alegerile prezidențiale din 2024: Ultima zi de depunere a candidaturilor a adus nume surpriză în cursa pentru Cotroceni
calendar alegeri prezidențiale hotărâre de Guvern

Biroul Electoral Central (BEC) a primit ultimele candidaturi pentru alegerile prezidențiale, aducând totalul la 19 candidați. Printre cei înscriși în ultima zi se numără Silviu Predoiu, fost director interimar al Serviciului de Informații Externe (SIE), precum și alte figuri politice mai puțin cunoscute, adăugând astfel o nouă dinamică campaniei electorale.

Pe lângă Silviu Predoiu, candidatul Partidului Liga Acțiunii Naționale, alte cinci persoane au depus candidaturi în ultima zi: Oana Crețu (Partidul Social Democrat Unit – PSDU), Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie – PNR), Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională – ADN), Ciprian-Romeo Mega, și Răzvan-Nicolae Constantinescu, susținut de Partidul Patrioții Poporului Român (PPR).

Conform unui comunicat transmis de BEC, alături de aceste candidaturi au fost înregistrate și semnele electorale pe care fiecare candidat le va folosi în campanie.

Primele validări și contestații

Până în acest moment, BEC a validat doar 7 candidaturi, însă procesul de validare continuă. Printre cei deja validați se numără George Simion, președintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), și foști lideri politici precum Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Călin Georgescu, Kelemen Hunor și Mircea Geoană. Cu toate acestea, una dintre cele mai discutate candidaturi, cea a Dianei Șoșoacă, a fost respinsă după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a admis o contestație depusă împotriva sa. Decizia CCR este definitivă, eliminând-o pe Șoșoacă din competiție.

O altă candidatură respinsă de BEC este cea a lui Miron Cozma, fostul lider al minerilor, care nu a reușit să îndeplinească toate condițiile necesare.

Ultimele candidaturi și pașii următori

Pe lângă candidaturile depuse sâmbătă, vineri, 4 octombrie, alte nume notabile au intrat în cursă, precum Cristian Diaconescu, Cristian Terheș și Ana Birchall. Sâmbătă, candidaturile liderilor partidelor politice majore, Marcel Ciolacu (PSD) și Ludovic Orban (Forța Dreptei), au fost de asemenea înregistrate oficial.

BEC are acum 48 de ore pentru a valida sau respinge candidaturile depuse în ultimele două zile, iar cei care nu vor primi avizul favorabil vor avea dreptul de a contesta deciziile la CCR. Termenul final pentru rămânerea definitivă a candidaturilor în cursa pentru Cotroceni este 10 octombrie 2024, conform Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2024.