Diana Șoșoacă, o încercare disperată de a-și salva candidatura! Ce a făcut noaptea trecută

Publicat: 06 oct. 2024, 08:10, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Diana Șoșoacă, o încercare disperată de a-și salva candidatura! Ce a făcut noaptea trecută

Eurodeputata Diana Șoșoacă, președinta Partidului SOS România, a făcut o ultimă încercare de a-și salva candidatura la alegerile prezidențiale, prezentându-se la sediul Biroului Electoral Central (BEC) cu puțin timp înainte de miezul nopții, sâmbătă, 5 octombrie 2024. Acțiunea ei vine la doar câteva ore după ce Curtea Constituțională a României (CCR) i-a invalidat candidatura, invocând nereguli în procesul de depunere a dosarului.

Potrivit surselor din cadrul BEC, Șoșoacă a sosit cu doar câteva minute înainte de expirarea termenului legal pentru depunerea candidaturilor. Într-o încercare de a contracara decizia CCR, aceasta a încercat să completeze noi cereri, bazându-se pe semnăturile depuse anterior pentru candidatura invalidată. Însă, conform reglementărilor stabilite de BEC și deja aplicate în cazul altui candidat, Miron Cozma, semnăturile colectate pentru o candidatură deja respinsă nu pot fi reutilizate.

Chiar dacă ar fi reușit să depună un nou dosar înainte de termenul limită, folosirea semnăturilor deja invalidate ar fi condus automat la o nouă respingere a candidaturii. Diana Șoșoacă a părăsit în cele din urmă sediul BEC fără a obține validarea dorită.

Decizia CCR și reacțiile politice

Decizia Curții Constituționale de a invalida candidatura Dianei Șoșoacă este una definitivă și a stârnit reacții vehemente din partea acesteia. Lidera SOS România a acuzat o conspirație orchestrată împotriva sa, lansând acuzații controversate legate de „evrei”, în stilul său caracteristic, care a generat numeroase critici de-a lungul timpului.

Reacții critice față de hotărârea CCR au venit și din zona politică, în special din partea USR și PNL. Aceștia se tem că electoratul Dianei Șoșoacă, recunoscut pentru loialitatea sa față de discursurile populiste, ar putea să se reorienteze spre George Simion, liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Un astfel de scenariu ar putea influența semnificativ rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, punându-l pe Simion într-o poziție favorabilă pentru a intra în turul doi, alături de liderul PSD, Marcel Ciolacu. Această posibilitate ar pune presiune pe candidatul Nicolae Ciucă, care riscă să piardă voturi în favoarea lui Simion.

O cursă prezidențială în schimbare

Excluderea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială marchează un moment important în campania electorală din 2024. Cu un electorat fidel și vocal, pierderea candidaturii sale schimbă calculele politice, afectând echilibrul dintre candidații principali. Rămâne de văzut dacă George Simion va reuși să capitalizeze acest avantaj și dacă alți candidați vor atrage o parte din susținătorii dezamăgiți ai lui Șoșoacă.