Legende despre Mărțișor. Cum a pornit tradiția legată de simbolul primăverii
În fiecare an pe 1 Martie se oferă Mărțișoare, un simbol al primăverii și talisman pentru noroc și prosperitate. În tradiția românească există mai multe legende despre Mărțișor și cum a ajuns acesta în cultura noastră.
Legenda Babei Dochia
În tradiția românească, Baba Dochia este un personaj asociat în general cu începutul primăverii și apare în mai multe legende și povești populare. Printre acestea, una este legată de Mărțișor, simbolul venirii primăverii.
Potrivit legendei, Baba Dochia avea un fiu pe nume Dragobete. Acesta s-a îndrăgostit de o fată frumoasă şi tânăra și a decis să se căsătorească cu ea. Mama sa nu a fost, însă, de acord și a decis să scape de viitoarea sa noră. Dochia i-a dat fetei un ghem de lână neagra şi i-a cerut să se ducă la râu să-l spele până se face alb.
Citește și: Prognoza meteo. Cum va fi vremea în martie
Logodnica lui Dragobete s-a supus și a încercat din răsputeri să albească ghemul, dar fără succes.Din cauza frigului și a apei înghețate, mâinile fetei au început să sângereze, dar ea a refuzat să plece spre casă până nu-şi îndeplinea sarcina.
Impresionat de durerea fetei, Iisus Hristos i-a apărut în cale, s-a prezentat drept Mărțișor şi i-a dat o floare roşie, spunându-i să spele lâna cu ea. Făcând ce i s-a spus, fata a reușit să facă lâna albă. Fericită, ea s-a întors acasă și i-a povestit viitoarei soacre ce s-a întâmplat.
Baba Dochia l-a recunoscut pe Iisus Hristos și când a aflat întâmplarea, a crezut că a venit primăvara, așa că și-a luat oile și a urcat pe munte. A fost prinsă de viscol și a murit înghețată, pedepsită fiind pentru răutatea sa.
Legenda Mărțișorului și a Soarelui
O altă legendă spune că în trecut, Soarele obișnuia să se preschimbe într-un tânăr frumos pentru a coborî pe pământ și a dansa în horele din sate. Aflând despre acest obicei, un balaur fioros l-a răpit și l-a închis în castelul său, scrie Lapensiuni.ro.
După acest moment, soarele nu s-a mai văzut pe cer și întreaga natură s-a întristat și toată bucuria din lume a dispărut.
Un tânăr temerar a hotărât să-l elibereze pe Soare și a pornit în căutarea castelului balaurului. După aventuri și multe zile de mers, la finalul iernii a ajuns la castel și a pornit o luptă crâncenă cu balaurul.
În cele din urmă, voinicul a reușit să-l răpună pe balaur și să elibereze Soarele, dar efortul său l-a costat propria viață. Sângele din rănile sale s-a scurs pe zăpadă iar prin locul în care ajungea acesta, au început să crească ghiocei.
Citește și: Cine a fost Dragobete. Legendele de la care a pornit Ziua Îndrăgostiților la români
Soarele a urcat din nou pe cer, a venit primăvara și viața și-a reluat cursul normal și bucuria a revenit în lume.
Oamenii nu au uitat însă vitejia tânărului și au început să împletească mărțișoare dintr-un fir roșu, simbol al sângelui vărsat de tânăr, și unul alb, culoarea pură a zăpezii.
Mărțișorul și eroii de la sud de Dunăre
O poveste care explică tradiția Mărțișorului în România, Bulgaria și alte țări din Balcani, este legată de doi eroi traci, Huba și fratele său Boian. Potrivit istoriei aceștia erau încarcerați când hanul Asparuh le-a trmis un șoim legat de ață albă pentru a le da de știre că cineva urmează să-i salveze.
Cei doi au reușit să evadeze, dar când au ajuns aproape de malul Dunării Boian a fost ucis. Huba a eliberat atunci șoimul care avea legat de picior firul alb înroșit de sângele lui Boian, pentru a înștiința poporul de moartea fratelui său.
De durere, Huba le-a cerut soldaților să poarte un fir de ață albă împletit cu un fir de lână roșie pentru a-i feri de necazuri. Acest lucru s-ar fi întâmplat pe data de 1 martie 681.
Citește și: Dragobetele – Ziua Iubirii la români: Ce trebuie să faci azi ca să ai noroc în dragoste
Legenda Primăverii și a ghiocelului
Una dintre cele mai cunoscute legende legate de Mărțișor este cea a Primăverii și a ghiocelului.
Potrivit acesteia, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieșit în pădure și a văzut un ghiocel ascuns într-un porumbar. Ea a dorit să-l ajute așa că a dat la o parte zăpada din jurul lui.
Furioasă, Iarna, care a văzut ce se întâmpla, a trimis vântul și înghețul pentru a distruge floarea. Ghiocelul îngheță imediat, dar Primăvara l-a acoperit cu mâinile sale și din cauza spinilor s-a rănit. O picătură de sânge a căzut peste ghiocel și l-a readus la viață.
În acest fel, Primăvara a câștigat în fața Iernii, iar culorile roșu și alb reprezintă sacrificiul sângelui său pe zăpada albă.