Coreea de Nord lansează din nou baloane cu gunoi în Coreea de Sud

Publicat: 07 oct. 2024, 12:41, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Coreea de Nord lansează din nou baloane cu gunoi în Coreea de Sud
Baloane cu gunoi trimise de Coreea de Nord în Coreea de Sud

Acțiunea de trimitere a unor baloane cu gunoi a fost a 25-a de la sfârșitul lunii mai 20024, când acest gen de incidente a început să se petreacă între cele două țări.

Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC sau Coreea de Nord)  a lansat din nou baloane cu gunoi spre Republica Coreea (Coreea de Sud), a anunțat primăria capitalei sud-coreene Seul.

Acțiunea actuală de trimitere a unor baloane cu gunoi de către Coreea de Nord, în Coreea de Sud este a 25-a de la sfârșitul lunii mai. În total, peste cinci mii de baloane au fost lansate de pe teritoriul RPDC în acest timp. Lansarea anterioară a avut loc pe 4 octombrie, partea sud-coreeană numărând 320 de baloane, trimise la acel moment de Coreea de Nord.

Anterior, Phenianul a avertizat că nu va lăsa fără răspuns trimiterea pliantelor de propagandă în RPDC de către organizațiile non-profit din Coreea de Sud.

Pe 3 octombrie, activiștii au încercat să introducă ilegal aproximativ 700 de pachete pe mare, care conțineau alimente, dolari, literatură religioasă și unități USB cu seriale TV din Coreea de Sud.

În trecut baloane cu gunoi au ajuns în parcarea și pe acoperișul unui complex guvernamental sud-coreean din centrul Seulului, dar și pe teritoriul complexului administrativ prezidențial din Coreea de Sud. În astfel de cazuri polițiștii au izolat locul, iar specialiștii militari chemați au verificat încărcătura baloanelor pentru a detecta posibile substanțe periculoase.

Agenția sud-coreeană de presă Yonhap a relatat că „unele dintre baloanele căzute transportau ceea ce par a fi fecale, judecând după culoarea închisă și mirosul lor”.