O pastilă inovatoare pentru tratarea hipertensiunii

Publicat: 07 oct. 2024, 13:21, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
O pastilă inovatoare pentru tratarea hipertensiunii
hipertensiune accident vascular cerebral pastila inovatoare

O pastilă inovatoare, care este o combinație de trei medicamente, ar putea transforma tratamentul hipertensiunii arteriale, dar, mai ales, ar putea salva mii și  mii de vieți în fiecare an, potrivit unui studiu prezent la congresul Societății Europene de Cardiologie de la Londra.

Acest tratament combină trei medicamente într-o singură doză, simplificând modul de a ține sub control această boală foarte frecventă și îmbunătăind complianța pacientului.

Hipertensiunea arterială sau presiunea sanguină ridicată este o problemă de sănătate majoră, care afectează aproximativ 30% dintre adulți, cu o prevalență mai ridicată (aproximativ 60%) în cazul pesoanelor cu vârste peste 65 de ani. Numită frecvent ”ucigașul tăcut”, din cauza simptomelor discrete, hipertensiunea arterială mărește, în mod considerabil, riscurile de boli cardiovasculare: crize cardiace, accidente vasculare cerebrale și boli renale. Din păcate, în numeroase cazuri, hipertensiunea rămâne nediagnosticată până apar complicații grave ca accidentul vascular cerebral sau criza cardiacă.

Studiul prezentat de cercetătorii australieni evidențiază avantajele tratamentelui combinat sub forma unei singure comprimate, care include trei medicamente folosite în mod curent contra hipertensiunii: telmisartan, amlodipina și indapamida. Fiecare dintre aceste medicamente acționează prin mecanisme diferite, permițând o reglare mai eficace a presiunii arteriale.

Studiul arătă că acest comprimat, combinație de trei medicamente, este nu numai eficace pentru tratarea hipertensiunii încă din primele stadii, dar, de asemenea, oferă rezultate mai bune comparativ cu tratamentele standard.

Una dintre principalele provocări în tratarea hipertensiunii arteriale este aderența pe termen lung. Mulți pacienți, nevoiți să ia zilnic mai multe comprimate, uită sau neglijează să urmeze corect tratamentul, fiind expuși astfel riscului de complicații grave.

Prin această nouă abordare, administrarea unui singur comprimat zilnic simplifică considerabil tratamentul, reduce riscul de a uita să urmeze tratamentul și îmbunătățește complianța terapeutică.

Cercetătorii au mai descoperit că pacienții incluși în studiu, care au folosit acest comprimat combinat, au reușit să țină sub control hipertensiunea și niciunul nu a suferit efecte secundare notabile.

Dr, Anthony Rodgers de la Institutul pentru Sănătate Globală din Sydney, care este implicat în producerea acestei noi terapii, a subliniat că noul tratament reprezintă o schimbare radicală a managementului hipertensiunii. ”Capacitatea de a combina trei clase distincte de medicamente la începutul tratamentului ar putea îmbunătăți rezultatele clinice, chiar și la pacienți cu tensiune arterială moderată”, a mai spus dr. Rodgers, ciat de Sante magazine.

”Oferim un concept complet diferit, în care aderarea la medicamente și confortul nu sunt doar beneficii adăugate, ci elemente cheie”, spune dr. Rodgers.

Frecvent, hipertensiunea arterială este legată de stilul de viață, respectiv alimentație dezechilibrată, consum excesiv de alcool, sedentarism. Hipertensiunea este asociată și cu unele simptome: dureri de cap, dureri în piept, vedere încețoșată. Dar, în majoritatea cazurilor, cei afectați nu prezintă niciun simptom, până când boala ajunge într-un stadiu periculos.

Cercetătorii sunt optimiști cu privire la impactul acestui tratament. Ei consideră că această nouă abordare, dacă va fi adoptată pe scară largă, ar putea preveni mii de decese premature anual și ar îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu hipertensiune arterială.