Românii cheltuie pe alcool şi tutun de 12 ori mai mult decât pe educaţie
Românii cheltuie pe alcool şi tutun de 12 ori mai mult decât pe educaţie, potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.
Cheltuieli medii lunare pe gospodărie – 311 lei pe alcool şi tutun, 26 de lei pe educaţie
INS a dat publicităţii luni date despre veniturile şi cheltuielile medii lunare pe gospodărie în trimestrul II din 2024.
Cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, în trimestrul II 2024, de 6.920 lei pe o gospodărie (2.760 lei pe o persoană), iar veniturile totale medii lunare 8.210 lei pe o gospodărie, reprezentând 3.274 lei pe o persoană.
La venituri medii lunare de 8.210 lei, o familie din România (membrii care trăiesc în aceeaşi gospodărie) cheltuie pe educaţie numai 26 de lei.
Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor medii lunare ale gospodăriilor populaţiei a fost cel efectuat pentru educaţie, de 26 lei pe o gospodărie (0,6% din cheltuielile totale de consum medii lunare), a precizat INS.
Comparativ, pe alcool şi tutun, cheltuielile medii lunare au fost de 311 lei pe gospodărie în T2 2024, de 12 ori mai mult.
Pe ce se duc banii românilor
Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice, în valoare de 1.455 lei pe o gospodărie, au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum medii lunare ale gospodăriilor (35,1%).
Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile lunare destinate pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili, în valoare de 530 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 12,8%.
Urmează cheltuielile pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte în valoare de 326 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 7,9% în cheltuielile totale de consum medii lunare, şi de cele pentru băuturile alcoolice, tutun, în valoare de 311 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 7,5% în cheltuielile totale de consum medii lunare.
Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul (cheltuielile băneşti de consum şi contravaloarea consumului uman din resurse proprii) de 4.142 lei lunar pe o gospodărie (59,8%) şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, taxelor de 2308 lei pe o gospodărie (33,4%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (cheltuielile băneşti de producţie şi contravaloarea consumului furajer din resurse proprii) de 162 lei pe o gospodărie (2,3%).