Primarul din Turda, Cristian Octavian Matei, investigat de ANI pentru conflict de interese

Publicat: 07 oct. 2024, 11:28, de Vlad Stefan Orjan, în Justitie , ? cititori
Primarul din Turda, Cristian Octavian Matei, investigat de ANI pentru conflict de interese

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat luni că primarul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei, este anchetat pentru un posibil conflict de interese administrativ. Acuzațiile vizează semnarea unui contract de asistență juridică între Primăria Turda și o firmă cu care edilul a avut anterior un contract similar în calitate de persoană fizică.

În perioada exercitării mandatului său de primar (2020–2024), Cristian Octavian Matei ar fi semnat, pe 17 februarie 2022, un contract cu o societate civilă de avocați. În trecut, edilul avusese o relație contractuală personală cu aceeași firmă. Potrivit ANI, această acțiune contravine prevederilor legale privind conflictul de interese.

Articolele de lege invocate de ANI includ:

  • Art. 70 din Legea nr. 161/2003, care definește conflictul de interese ca o situație în care un demnitar public are un interes patrimonial care poate influența obiectivitatea în îndeplinirea atribuțiilor sale;
  • Art. 71 din aceeași lege, care subliniază principiile imparțialității, integrității și transparenței în exercitarea funcțiilor publice;
  • Art. 228 din O.U.G. nr. 57/2019, care impune abținerea unui ales local de la semnarea actelor juridice care pot aduce beneficii materiale personale.

Cristian Octavian Matei a depus un punct de vedere la dosarul de evaluare, exercitându-și astfel dreptul la apărare, conform comunicatului ANI. Ancheta este în curs de desfășurare.