Radonul, implicat direct în apariția leucemiei la copii

Publicat: 07 oct. 2024, 14:23, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Radonul, implicat direct în apariția leucemiei la copii
radon leucemie copii cancer pulmonar

Există o legătură directă  între leucemia la copil și nivelul de radon în descompunere, avertizează un amplu studiu efectuat în Statele Unite.

Studiul a fost realizat în peste 700 de localități din câteva state din SUA și demonstrează că, inclusiv la niveluri mai mici decât cele prevăzute în ghidul federal pentru atenuarea concentrațiilor, radonul este implicat în apariția leucemiei infantile.

Potrivit EurekAlert, radonul, un gaz natural, este un produs al descopunerii radioactive a uraniului, prezent în unele roci și în sol. La degajarea din sol, radonul, la rândul  lui, se descompune și eliberează particule radioactive, ce pot ajunge în organism. Aici, se pot depune în țesuturi, unde pot deteriora sau chiar distruge AND-ul celulelor, provocând cancerul.

Radonul este un gaz inodor, incolor. insipid, care se diulează în aer și, în general, înainte de a se descompune, este inofensiv. Dar în spații închise, unde schimbul de aer este deficitar, acest gaz de poate concentra rapid, devenind un factor semnificativ de risc pentru cancerul pulmonar.

Radonul, măsurat cu detectoare mici și atenuat prin ventilație pasivă sau active în subsoluri și spații de acces, nu a fost asociat cu alte tipuri de cancer, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Totuși, în urma unui studiu, derulat de-a lungul a 18 ani, în 727 de localități din 14 state, Bozigar și colatoratorii săi au descoperit legătura între leucemia infantilă și radon, dar și faptul că acest fenomn are loc chiar la concentrații sub cele recomandate de Agenția pentru Protecția Mediului.

Acesta este cel mai mare studiu de acest fel din SUA, dar este necesară o cercetare mai amplă pentru a confirma aceste constatări la nivel individual și pentru a informa autoritățile cu privire la riscurile asupra sănătății asociate cu radonul, în această țară și la nivel mondial, subliniază Bozigar, autor și coordonator al studiului.

Leucemia, cel mai frecvent cancer la copii, afectează sângele și măduva osoasă. Aproximativ 3.000 de cazuri noi de leucemie infantilă – definite în studiu și de National Institutes of Health ca implicând pacienți cu vârsta de până la 19 ani – sunt diagnosticate în Statele Unite în fiecare an, potrivit NIH. Rata anuală de incidență este de 4,8 cazuri la 100.000 de copii.

Despre legătura între radon și riscul crescut de cancer pulmonar la adulți și leucemie la copii a vorbit, recent și dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”.

”Datele statistice spun că 20% din ei fac cancer pulmonar ca urmare a expunerii la radon – un gaz pe care nu-l simţim, care se acumulează în locuinţe şi care trebuie monitorizat în casele noastre. În Statele Unite, sunt astfel de dispozitive. (…) Radonul transformă persoana într-o sursă de radiaţii şi favorizează apariţia cancerului pulmonar la adult şi a leucemiei la copil. Deci e nevoie de cercetare – acesta este mesajul meu direct”, explică dr. Beatrice Mahler.