Corupție și trafic de influență în Buzău – o mamă și copilul său cu handicap rămân pe străzi în urma unei escrocherii imobiliare

Publicat: 08 oct. 2024, 08:15, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Corupție și trafic de influență în Buzău – o mamă și copilul său cu handicap rămân pe străzi în urma unei escrocherii imobiliare

Un caz șocant de corupție imobiliară aduce în prim-plan drama unei familii din Buzău. Comisarul șef Buga Cristian, fostul comisar șef Andrei Vicențiu și agentul șef adjunct Voinea Ciprian sunt acuzați de implicare într-o schemă de trafic de influență și corupție, care a dus la pierderea locuinței unei mame și a copilului său cu dizabilități. În urma executării silite și a scoaterii abuzive la licitație a imobilului deținut de Panțuru Elena, aceasta și fiul său au rămas fără acoperiș deasupra capului.

Fiul acesteia, un tânăr student cu dizabilități psihice, a fost nevoit să se mute împreună cu mama sa la Constanța, unde în prezent frecventează cursurile universitare. Starea lui de sănătate necesită tratament psihiatric continuu, iar pierderea locuinței a adâncit instabilitatea emoțională a familiei.

Panțuru Elena declară că, din cauza presiunilor exercitate de fostul polițist cămătar Sares Gheorghe, sprijinit de cei trei polițiști, a fost forțată să cedeze în fața unei executări silite pe care o consideră nelegală. Acum, ea se luptă pentru a-și recăpăta casa, dar și pentru a-și proteja fiul, al cărui viitor este afectat de această situație dramatică.

Contextul acuzațiilor

Corupție și trafic de influență în Buzău – o mamă și copilul său cu handicap rămân pe străzi în urma unei escrocherii imobiliare

Conform declarațiilor făcute publice de Panțuru Elena, la data de 18 mai 2021, un fost polițist, pe nume Sares Gheorghe, cunoscut pentru legături cu rețele de cămătari, a intervenit pentru a facilita scoaterea la licitație a apartamentului acesteia. În spatele acestui demers, se pare că au fost implicați Ștefan Jan, dar și cei trei polițiști menționați anterior. Panturu Elena susține că aceștia au orchestrat executarea silită în scopul de a obține apartamentul la un preț mult sub valoarea de piață.

Detaliile manevrelor imobiliare

Corupție și trafic de influență în Buzău – o mamă și copilul său cu handicap rămân pe străzi în urma unei escrocherii imobiliare

Expolitistul Sares Gheorghe, prin intermediul lui Ștefan Jan, ar fi solicitat sprijinul polițiștilor Buga Cristian, Andrei Vicențiu și Voinea Ciprian pentru a facilita executarea silită a imobilului deținut de Panțuru Elena. În acest context, se menționează că acești polițiști ar fi falsificat un referat, cu numărul R698281, din 25 mai 2021, omitând intenționat să menționeze faptul că Ștefan Jan a fost chemat la notar pentru a discuta cu Zaharia Gabriela, un funcționar public al AJPIS Galați, și Panțuru Constantin, în scopul de a stabili modalitatea în care apartamentul urma să fie scos la licitație.

„Subsemnata, Panțuru Elena, aduc în atenția opiniei publice faptul că, la data de 18.05.2021, expolițistul cămătar Sares Gheorghe a intervenit prin Ștefan Jan, șofer la Transbuz Buzău, la polițiștii Buga Cristian, comisar șef la Poliția Municipiului Buzău, fostul comisar șef Andrei Vicențiu și agentul șef adjunct Voinea Ciprian, rugându-i pe aceștia să facă în așa fel încât să fiu adusă în executare silită și să-mi fie scos imobilul la licitație. Astfel, expolițistul cămătar i-a convins pe participanții la mafia imobiliară, adică pe polițiștii menționați mai sus și pe ruda acestuia, notarul public Corina Șerbănescu, să nu treacă în actul de promisiune de vânzare-cumpărare către Ștefan Jan datoria către Panturu Constantin.

Pentru a da o notă de legalitate escrocheriei imobiliare, cei trei polițiști au consemnat în fals Referatul numărul R698281 din 25.05.2021, neconsemnând în document faptul că l-au chemat pe Ștefan Jan, promisorul cumpărător al imobilului meu, la data de 18.05.2021, pe care l-au trimis la notar împreună cu Zaharia Gabriela, funcționar public la AJPIS Galați, și Panturu Constantin, pentru a stabili prin ce metodă să mi se scoată casa la executare și apoi la licitație, pe mine ținându-mă în sediul Poliției Municipiului Buzău. A se citi declarația lui Ștefan Jan dată în fața polițistului Panchiosu.

Opinia publică are dreptul să cunoască faptul că cei trei polițiști – comisar șef Buga Cristian, expolițistul Andrei Vicențiu și agentul șef adjunct Voinea Ciprian – nu reprezintă siguranța și încrederea și că fac de rușine Poliția Română prin colaborarea cu cămătarii de case din clanul expolițistului interlop Sares Gheorghe.

Au încălcat flagrant Legea 218 din 2002 și au interpretat-o în favoarea lui Ștefan Jan, care îmi ia casa prin executor.

Mai atrag atenția că, în jurul executorului Ailincăi Alexandru din Buzău, gravitează „săgețile” expolițistului cămătar Sares Gheorghe, care au rolul de a participa la licitație și să cumpere cu aproximativ 15.000 de euro un apartament în valoare de 70.000 de euro, pentru a-l revinde ulterior și a împărți banii între toți participanții la escrocheria imobiliară.

Mai mult, comisarul șef Buga Cristian cunoaște faptul că Primăria Buzău nu a alocat locuințe sociale celor 150 de cereri depuse de persoane fără locuință, iar acțiunile sale urmăresc să mă execute într-un mod mafiot pentru că l-am acuzat pe expolițistul cămătar Sares Gheorghe de trafic de influență asupra familiei mele și de luare de mită din activități de trafic de persoane”, spune Panțuru Elena.

Mafia imobiliară și implicarea poliției

Potrivit declarațiilor făcute de Panțuru Elena, cei trei polițiști, împreună cu notarul public Corina Șerbănescu, ar fi participat activ la o rețea de escrocherii imobiliare orchestrate de fostul polițist Sares Gheorghe. Această rețea are ca scop preluarea proprietăților la prețuri extrem de mici prin metode dubioase, cum ar fi executarea silită nejustificată. În cazul Panțuru Elena, apartamentul său, evaluat la 70.000 de euro, urmează să fie cumpărat la licitație pentru suma de doar 15.000 de euro, cu scopul de a-l revinde ulterior și a împărți profitul între toți cei implicați, conform declarațiile susținute de aceasta.

Un alt aspect grav menționat în această schemă este rolul executorului judecătoresc Ailincăi Alexandru, care ar fi facilitat aceste licitații aranjate. Săgețile expolitistului cămătar Sares Gheorghe ar fi fost prezente la licitații pentru a cumpăra imobilele la prețuri subevaluate, beneficiind de sprijinul polițiștilor și a altor persoane implicate.

Implicarea Primăriei Buzău

primaria buzau

Panțuru Elena aduce în discuție și implicarea tacită a unor instituții publice. Ea subliniază faptul că Primăria Buzău nu a oferit locuințe sociale pentru peste 150 de cereri, sugerând că prioritizarea unor acțiuni de execuție silită în favoarea clanului Sares Gheorghe are legătură cu influența exercitată de acesta în oraș.

Mai mult decât atât, Panțuru Elena se plânge că nu are banii necesari pentru a întocmi actele notariale solicitate de Primăria Buzău în vederea obținerii unei locuințe sociale în municipiul Buzău.

Omisiuni în rapoartele polițiștilor și dosar penal deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău

„Aici, Ștefan Jan povestește cum a mers la notar împreună cu fostul meu soț și cu Zaharia Gabriela, în timp ce eu am fost lăsată în sediul poliției, lucru neconsemnat de polițistul Voinea Ciprian. Escrocheria a fost gestionată de superiorul său, comisarul Buga Cristian. De asemenea, am declarația lui Voinea Ciprian dată în fața procuroarei Mehedințiu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău – trebuie doar să o caut. În acea declarație scrie că ‘l-am chemat pe Ștefan Jan la poliție’. În 2006, fostul meu soț l-a împrumutat pe Sares Gheorghe, polițistul interlop, cu bani, prin intermediul lui Carmen Gheorghe, fina fostului viceprimar Florea George, pentru ca acesta să-și cumpere mașini din Germania și să le revândă la preț triplu. Pentru că i-am cerut returnarea împrumutului, mi-au deschis un dosar în baza Legii 218/2002, art. 53, acuzându-mă că eram prostituată și că îmi abuzam fiul.

Sares Gheorghe, polițistul interlop, are deschis un dosar penal la PT Buzău. Am făcut o cerere ca cei trei polițiști să dea declarații de martori. Poliția Municipiului Buzău, ‘siguranță și încredere’! În referatul întocmit de Voinea George Ciprian nu s-a consemnat faptul că l-au chemat pe Ștefan Jan la poliție. Eu sunt acum în Constanța, unde îl însoțesc pe fiul meu la cursuri. Este student cu dizabilități psihice și este obligat la tratament psihiatric. Vreau să știu doar de ce l-au chemat pe Ștefan Jan la poliție pe 18.05.2021 și de ce acest lucru nu a fost consemnat în referatul trimis.

Dosarul de fals intelectual se află la polițistul Minea Cătălin de la Poliția Municipiului Buzău, unde șef este comisarul șef Buga Cristian.

Acuz justiția din România că, deși a fost informată despre certificatul de handicap psihic grav cu însoțitor permanent al fiului meu, nu a stabilit termene scurte în procesele mele. În acest fel, am acumulat penalități uriașe, inclusiv ajustări pentru inflație. Mă judec din 2021.

Executorul judecătoresc Alexandru Ailincăi din Buzău l-a chemat la biroul său pe Bucur Iulian, o ‘săgeată’, să-l învețe cum să participe la executare și la licitația publică pentru a-mi lua casa pe nimic. Când i-am cerut să studiez dosarul execuțional, m-a tras de mânecă și m-a dat afară din birou.

Este foarte important de menționat că apartamentul în cauză este bunul meu propriu, moștenit.

Eu locuiesc aici, în căminul studențesc din Constanța, ca însoțitoare a fiului meu, care este student cu dizabilități psihice. Nu știu unde vom locui în vacanța de iarnă”, spune Panțuru Elena.

Acest caz scoate la lumină o rețea complexă de corupție, în care polițiști cu funcții de conducere, împreună cu persoane influente din mediul privat și din administrația locală, ar fi cooperat pentru a realiza afaceri imobiliare ilegale și profitabile pe seama unor cetățeni vulnerabili. Acuzațiile aduse asupra comisarului șef Buga Cristian, fostului comisar șef Andrei Vicențiu și agentului șef adjunct Voinea Ciprian ridică serioase semne de întrebare asupra integrității Poliției Române și a modului în care această instituție își exercită rolul de protejare a cetățenilor.

Este de așteptat ca autoritățile să investigheze în profunzime aceste acuzații și să aducă clarificări asupra implicării celor trei polițiști și a tuturor celor menționați în acest dosar. Publicul are dreptul la transparență și la o anchetă corectă care să dezvăluie toate detaliile acestei afaceri imobiliare dubioase.