Fondul Proprietatea demarează procedura de selecție pentru un nou administrator

Publicat: 07 oct. 2024, 17:31, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Fondul Proprietatea demarează procedura de selecție pentru un nou administrator

Fondul Proprietatea demarează procedura de selecție pentru un nou administrator, potrivit unui raport transmis, luni, Bursei de Valori București (BVB), iar propunerile se depun până pe 21 octombrie.

“Comitetul Reprezentantilor Fondului Proprietatea S.A. are plăcerea de a anunța investitorilor demararea procedurii de selecție a unui administrator de fond de investiții alternative pentru Fond. Această procedură are la baza criteriile de selecție aprobate de acționarii Fondului prin Hotararea nr. 13 a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor din data de 27 septembrie 2024. (…), arată raportul.

În plus, CR va desfașura procedura de selecție a unui administrator de fond de investiții alternative al Fondului utilizând serviciile consultantului de selecție Numis Securities Limited, membru al Grupului Deutsche Bank (“Deutsche Numis“), astfel cum a fost aprobat de actionari in cadrul AGOA din data de 27 septembrie 2024.”

Potențialii candidați AFIA sunt invitați să își transmită intenția către Deutsche Numis până cel târziu in data de 21 octombrie 2024.

La AGA din 27 septembrie, Franklin Templeton a fost numit administrator al Fondului Proprietatea, pentru încă un an, până în 31 martie 2026.

Acționarii nu au fost de acord, astfel, cu propunerea Ministerului Finanțelor, ca mandatul să fie acordat doar în condițiile conservării portofoliului actual al Fondului Proprietatea, fiind interzisă vânzarea deținerilor din portofoliul companiei și răscumpararile de acțiuni.

Portofoliul nu a fost conservat, având loc răscupărări masive.

Vânzările de acțiuni Fondul Proprietatea fac parte din programul de răscumpărare aprobat de acţionarii FP în luna februarie a 2024, prin care s-a dat undă verde achiziţionării pe perioada acestui an a cel mult un miliard de acţiuni proprii (sub formă de titluri listate la BVB sau GDR-uri listate la bursa de la Londra), la preţuri cuprinse între 0,2 lei pe unitate şi 1 leu pe unitate (pentru titlurile listate la BVB).

Ministerul Finanţelor, care, la finele lunii august, controla aproape 11% din drepturile de vot ale FP, a cerut, înainte de Adunarea Generală a Acționarilor din 27 septembrie, ca administratorul Franklin Templeton să nu mai poată realiza răscumpărări de acţiuni proprii şi să fie conservat portofoliul actual al FP, adică fondul să nu vândă din deţineri, puncte ce au fost introduse pe ordinea de zi a adunării acţionarilor FP din data de 27 septembrie, dar nu s-au respectat.

În justificarea solicitărilor, Finanţele au susţinut că măsurile sunt necesare pentru stabilirea noii potitici investiţionale a Fondului Proprietatea, ţinând cont de interesele acţionarilor în ansamblu pentru îndeplinirea pe termen lung a mandatului de investiţii al FP.