Finanțele locale din Constanța și Tulcea au blocat conturile datornicilor

Publicat: 07 oct. 2024, 16:02, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Administratie , ? cititori
Finanțele locale din Constanța și Tulcea au blocat conturile datornicilor
Foto: stirileprotv.ro

Aproximativ 18.000 de constănțeni și 1.600 de tulceni s-au pomenit, în ultimele zile, că au conturile bancare blocate. Motivul popririi puse pe conturi este că nu și-au achitat la timp impozitele și taxele locale, care aveau scadența pe 31 martie.

Serviciile de specialitate din primării au cerut executarea silită, pentru recuperarea banilor datorați. Pe 30 septembrie a expirat cel de-al doilea termen pentru plata taxelor și impozitelor locale, așa că ar putea să urmeze un alt val de popriri pe conturile restanțierilor,

„Potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, executarea silită începe prin comunicarea somației. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somației nu se stinge debitul sau nu se notifică organul fiscal cu privire la intenția de a demara procedura de mediere, se continuă măsurile de executare silită.

Somația este însoțită de un exemplar al titlului executoriu emis de organul de executare silită, astfel poprirea conturilor bancare s-a făcut cu respectarea legislației, în sensul în care, la nivelul municipiului Tulcea, la data de 12.06.2024, s-a efectuat o campanie de executare silită pentru obligațiile fiscale cu termen scadent la 31 martie 2024, aferente semestrului 1 al anului 2024, fiind emise somații și titlurile executorii pentru toți contribuabilii ce figurau în evidența fiscală cu debite neachitate.

Mai mult decât atât, în permanență, executorii fiscali am avut o conduită activă în relația cu contribuabilii prin înștiințarea scrisă sau telefonică a acestora cu privire la situația lor fiscală, în sensul promovării bunei credințe în relațiile dintre organul fiscal și plătitori, pentru determinarea unei situații fiscale corecte a acestora”, a declarat directorul Serviciului de Impozite și Taxe al Primăriei Tulcea, Alina Antonescu.

„În general, somația se trimite cu confirmare de primire. Mai există posibilitatea de a trimite somațiile și online, cu confirmare de primire în cazul primirii online a mailului respectiv, dar în general somația se transmite cu confirmare de primire.

Contestația la executare se face, potrivit articolului 260 din Cod de procedură fiscală pe cale judecătorească, în termen de 15 zile, sub sancțiunea decăderii de la data comunicării a actului de executare silită”, a mai adăugat Alina Antonescu.