România cumpără 5 nave militare: două „OPV”- uri pentru patrulare, similare corvetelor și 3 fregate

Publicat: 08 oct. 2024, 07:56, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
România cumpără 5 nave militare: două „OPV”- uri pentru patrulare, similare corvetelor și 3 fregate
România cumpără 5 nave militare: două „OPV”- uri pentru patrulare, similare corvetelor și 3 fregate

Forțele Navale Române vor contracta construirea a două nave de patrulare din Clasa „OPV” (Offshore Patrol Vesel) și construirea a trei fregate noi, la aceste nave militare urmând să se adauge și capabilitățile oferite prin Programul „European Patrol Corvette”, finanțat din Fondul European de Apărare.

Șeful Forțelor Navale Române, viceamiralul Mihai Panait, a participat împreună cu ministrul portughez al Apărării Naţionale, Nuno Melo şi şeful Statului Major al Marinei Portugheze, amiralul Gouveia e Melo, la Șantierul Naval „Damen” Galați, la ceremonia de începere a construirii unui portavion pentru drone al Marinei Portugheze și cu acest prilej a prezentat următoarele etape în dotarea Forțelor Navale cu nave noi.

Potrivit viceamiralului Mihai Panait, Forțele Navale vor contracta două nave de patrulare „OPV” (Offshore Patrol Vesel) și trei fregate noi, la acestea urmând să se adauge 4 corvete care vor fi construite în cadrul Programului„European Patrol Corvette” (Programul Corveta Europeană).

„Avem programul de înzestrare al Armatei României care spune foarte clar ceea ce dezvoltăm în următorii 20 de ani. Primul proiect este cel al celor două nave de patrulare. În cel de-al doilea proiect, în Programul Corveta Europeană în care am intrat anul trecut, vom construi 4 corvete noi pe programul și pe proiectul european.

Avem, de asemenea, în programul de înzestrare al Armatei României, în programul de înzestrare al Forțelor Navale Române, construirea a 3 fregate noi. Sunt doar câteva dintre programele noi”, a declarat viceamiralul Mihai Panait, care a mai precizat că în prezent este în curs de finalizare documentația care va fi dezbătută și aprobată de Parlament.

„Ne așteptăm ca în maxim 3 ani după semnarea contractului să avem prima navă nouă. Suntem în perioada de finalizare a documentelor pentru a obține aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru construirea a două nave de patrulare și sper să se întâmple acest lucru, toate documentele să fie aprobate în timp oportun pentru a putea să aducem capabilități noi în Forțele Navale Române”, a precizat șeful Forțelor Navale Române.

În dotarea Forțelor Navale vor intra și 4 corvete construite în Programul „European Patrol Corvette”
În urmă cu un an, România a intrat în Programul „European Patrol Corvette” (Programul Corveta Europeană), lansat în 2021 de Comitetul Director al „European Defense Agency” (Agenția Europeană pentru Apărare), program finanțat din Fondul European de Apărare (EDF).

În cadrul Programului „European Patrol Corvette” țara noastră va obține finanțarea pentru construirea a 4 corvete pentru Forțele Navale Române.

În realizarea proiectului, sunt implicate Italia, care este țară coordonatoare, Franța, Spania și Grecia. Statele participante și-au propus să producă prima corvetă în 2026-2027.

Principalele caracteristici constructive ale corvetei europene sunt un deplasament total de 3000 – 3500 tdw (tone dead weight), lungimea de110 metri și un pescaj 5,5 metri.