Avioanele F-18 ale Spaniei, implicate în interceptarea dronelor rusești din România: o nouă misiune NATO în contextul conflictului din Ucraina

Publicat: 08 oct. 2024, 10:53, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Avioanele F-18 ale Spaniei, implicate în interceptarea dronelor rusești din România: o nouă misiune NATO în contextul conflictului din Ucraina

Avioanele de luptă F-18 ale Spaniei, desfășurate în România, au fost activate de mai multe ori în această săptămână pentru a contracara atacurile cu drone lansate de forțele lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Dronele rusești, implicate în bombardamente asupra regiunii ucrainene Odesa, învecinată cu România, au fost interceptate în timpul unor patrule aeriene coordonate de forțele NATO.

Unități din cadrul Forțelor Aeriene Spaniole, incluzând avioane de luptă F-18, sunt desfășurate în România ca parte a misiunilor de sprijin pentru securitatea aeriană din Europa de Est. Detașamentul spaniol, cunoscut sub numele de „Paznicul Armatei Aeriene și Spațiale,” include 150 de soldați și opt avioane de luptă F-18, care colaborează cu aviația română pentru a asigura supravegherea spațiului aerian al României, pe fondul modernizării flotei aeriene românești.

Primul incident a avut loc în timpul unui atac cu drone asupra orașului Izmail, de pe malul Dunării, la granița cu Ucraina. Avioanele F-16 românești și F-18 spaniole au fost mobilizate în vecinătatea orașului Babadag, din Delta Dunării, pentru a preveni intrarea dronelor rusești în spațiul aerian românesc.

Pe parcursul săptămânii, F-18-urile spaniole, în coordonare cu F-16-urile românești, au fost activate de mai multe ori în cadrul unor misiuni de alertă pentru a monitoriza și intercepta potențialele încălcări ale spațiului aerian românesc de către dronele rusești. Această mobilizare face parte din eforturile NATO de a întări apărarea aeriană pe flancul estic al Alianței, în contextul escaladării conflictului din Ucraina.

Această operațiune subliniază angajamentul Spaniei și al NATO de a sprijini securitatea în regiunea Mării Negre și de a asigura integritatea teritorială a României, în fața amenințărilor venite din partea Rusiei.