Primăria lui Nicușor, amendată de Garda de Mediu pentru poluare

Publicat: 08 oct. 2024, 10:49, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Primăria lui Nicușor, amendată de Garda de Mediu pentru poluare

Primăria Capitalei a fost sancționată cu o amendă de 100.000 de lei de către Garda Națională de Mediu (GNM), din cauza nerealizării măsurilor de reducere a poluării atmosferice în București. Această decizie vine ca urmare a unei acțiuni de control efectuate la începutul lunii octombrie, menită să verifice implementarea măsurilor stabilite în controalele anterioare și progresul în elaborarea Planului Integrat de Calitate a Aerului (PICA) pentru perioada 2024-2028.

Conform GNM, Primăria Capitalei, instituție condusă de Nicușor Dan, are termen limită 25 octombrie 2024 pentru a finaliza PICA, un angajament asumat în fața Comisiei Europene. Însă, până în prezent, planul nu a fost elaborat, ceea ce a dus la impunerea unor măsuri de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici, stabilite în urma controlului din mai 2024.

În perioada decembrie 2023 – octombrie 2024, Primăria a fost notificată de peste 30 de ori de către Agenția pentru Protecția Mediului București cu privire la depășirea valorilor limită pentru poluarea cu PM2.5. Garda Națională de Mediu a realizat patru acțiuni de inspecție în această perioadă, aplicând patru sancțiuni contravenționale totalizând 250.000 de lei.

Reprezentanții GNM subliniază că Primăria nu a adoptat măsurile impuse, deși în 2021 a prezentat un calendar pentru elaborarea noului PICA. Până în prezent, nu a fost realizat nici studiul necesar pentru inventarierea surselor de poluare și identificarea măsurilor cuantificabile pentru reducerea emisiilor.

Ultimul termen stabilit de GNM pentru finalizarea PICA este 25 octombrie 2024, iar neîndeplinirea acestuia ar putea atrage sancțiuni suplimentare.