România și-a asigurat o felie generoasă din bugetul Uniunii Europene pentru 2025

Publicat: 08 oct. 2024, 11:26, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
România și-a asigurat o felie generoasă din bugetul Uniunii Europene pentru 2025

Eurodeputatul român Victor Negrescu, negociatorul-șef al Parlamentului European, a reușit să obțină un buget record de peste 200 de miliarde de euro pentru Uniunea Europeană în anul 2025. Raportul său, aprobat în Comisia pentru Bugete, prevede alocări suplimentare în domenii esențiale precum educația, sănătatea, agricultura și securitatea, dar și pentru intervenții în caz de urgențe și calamități naturale.

Unul dintre punctele cheie ale negocierilor a fost suplimentarea fondurilor destinate sprijinirii cetățenilor afectați de dezastre naturale, precum inundațiile. România, prin intermediul eurodeputatului său, a obținut fonduri semnificative pentru fermieri, IMM-uri și tineret, dar și măsuri specifice pentru accelerarea aderării la spațiul Schengen și facilitarea reîntoarcerii românilor din diaspora.

„Am reușit să obținem resurse suplimentare pentru programe esențiale ale UE, inclusiv pentru educație, sănătate și securitate. Am protejat alocările financiare pentru diverse programe și am asigurat creșteri importante pentru Erasmus, EU4Health și Horizon Europe,” a declarat Victor Negrescu.

Bugetul propus pentru 2025 include și prevederi dedicate regiunilor și comunităților afectate de calamități, prin majorarea cu 42 de milioane de euro a fondurilor destinate mecanismului de protecție civilă.

Un alt succes pentru România este aprobarea unui proiect pilot de 1,5 milioane de euro, parte din programul de regenerare urbană și culturală – Bauhaus european, care va stimula inițiativele locale și regionale.

Raportul bugetar urmează să fie aprobat în a doua sesiune plenară din octombrie, marcând astfel un pas important în consolidarea poziției României în cadrul Uniunii Europene.