Retailerii europeni se revoltă: „Platformele din China joacă după alte reguli!”

Publicat: 08 oct. 2024, 15:02, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Retailerii europeni se revoltă: „Platformele din China joacă după alte reguli!”

Marii retaileri europeni, reprezentați de EuroCommerce, și-au exprimat nemulțumirea față de Comisia Europeană, cerând măsuri mai stricte împotriva platformelor din afara Uniunii Europene, în special din China. Aceștia acuză că produsele neconforme și periculoase din afara spațiului comunitar inundă piața europeană, în timp ce regulile stricte impuse retailerilor locali nu sunt aplicate în mod egal.

Problema principală: aplicarea insuficientă a legilor existente

Deși Comisia Europeană a publicat recent un raport care arată că legislația actuală protejează în general consumatorii în era digitală, retailerii susțin că aplicarea acestei legislații este insuficientă. În loc să se concentreze pe punerea în aplicare a legilor existente, Comisia pregătește un nou pachet legislativ, „Actul privind Echitatea Digitală”, considerat prematur de către EuroCommerce.

„Este timpul ca platformele din afara UE să joace după aceleași reguli ca și noi”, a subliniat Christel Delberghe, directorul general al EuroCommerce, evidențiind faptul că platformele chineze oferă adesea produse nesigure și informații înșelătoare, profitând de lacunele din sistemul legislativ european.

Ce urmează?

EuroCommerce va prezenta în curând un studiu despre echitatea digitală în retail, care va expune inegalitățile dintre comercianții din UE și cei din afara acesteia. Retailerii cer Comisiei Europene să prioritizeze aplicarea legilor existente pentru a asigura concurență loială și protecția consumatorilor. Rămâne de văzut dacă autoritățile europene vor răspunde acestui apel sau dacă platformele din China vor continua să profite de avantajele lor competitive.