Nicolae Ciucă, dur la adresa competiției: „Pe Mircea Geoană l-aș pune să lustruiască bocancii”

Publicat: 08 oct. 2024, 18:40, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Nicolae Ciucă, dur la adresa competiției: „Pe Mircea Geoană l-aș pune să lustruiască bocancii
Nicolae Ciucă, dur la adresa competiției: „Pe Mircea Geoană l-aș pune să lustruiască bocancii"

Nicolae Ciucă, fostul premier al României, a intrat într-o discuție plină de umor, provocat de Cătălin Măruță în cadrul unei emisiuni TV. Într-un scenariu ipotetic, i s-a cerut să își imagineze că este comandantul unei unități militare, iar în subordinea sa s-ar afla câțiva politicieni cunoscuți, printre care Marcel Ciolacu, Mircea Geoană, George Simion, Elena Lasconi și Ludovic Orban.

„Presupunem că sunteți comandatul unei unități militare și aveți în subordine pe soldații Marcel Ciolacu, Mircea Geoană, George Simion, Elena Lasconi, Ludovic Orban. Trebuie să le repartizați diferite sarcini”, a fost provocarea lui Cătălin Măruță.

Ciucă a răspuns într-o manieră relaxată și plină de ironie, repartizând fiecăruia dintre aceștia sarcini ce au stârnit zâmbete. În cadrul provocării, Ciucă l-ar pune pe George Simion să se ocupe de curățarea cartofilor în bucătăria unității, o sarcină simplă, dar laborioasă. În schimb, Mircea Geoană ar fi desemnat să lustruiască bocancii tuturor soldaților, o activitate care subliniază natura sa diplomatică și rolurile sale de reprezentare de-a lungul carierei.

Elena Lasconi, fostă jurnalistă și actuală primar, ar fi responsabilă de gospodăria agrozootehnică, sugerând o legătură simbolică cu proiectele sale locale și comunitare. În ceea ce îl privește pe Marcel Ciolacu, liderul PSD, acesta ar deveni șoferul comandantului, probabil o alegere ironică, având în vedere relația dintre cei doi politicieni.

Ludovic Orban ar primi însărcinarea de a freca podelele, o activitate ce pare să evidențieze rivalitatea politică dintre Ciucă și fostul lider liberal.

Provocarea nu s-a oprit aici. Cătălin Măruță a dorit să afle și pe cine ar numi Ciucă în funcția de premier dintre aceiași politicieni. Cu o surprinzătoare apreciere, fostul premier a spus că ar alege-o pe Elena Lasconi, subliniind probabil o anumită afinitate pentru inițiativele și dinamica primăriței de la Câmpulung.

Interesant este faptul că o întrebare similară i-a fost adresată și lui Marcel Ciolacu într-un alt context, iar liderul PSD l-a nominalizat pe Nicolae Ciucă pentru postul de premier. Întrebat despre acest schimb reciproc de aprecieri, Ciucă a răspuns amintind de pactul inițial dintre el și Ciolacu, un pact care a sugerat o cooperare politică solidă.

Fostul premier a explicat că, în acel moment, a crezut într-o continuitate, dar ulterior a observat că tensiunile politice nu au dispărut. Deși au existat tentative de colaborare, Ciucă a remarcat că unii politicieni continuă să urmărească concentrarea puterii într-o singură mână, lucru pe care l-a considerat o problemă gravă în politica românească.

„Așa a fost pactul și am crezut că putem să avem o anumită continuitate și la final, vedem că nu s-au desprins de anumite râci. Încearcă să facă același lucru, puterea totală. Nu putem să glumim cu ceea ce înseamnă puterea totală într-o singură mână”, a precizat președintele PNL.