Ministerul Muncii finanțează investiții în sprijinul persoanelor cu dizabilități

Publicat: 08 oct. 2024, 20:03, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Ministerul Muncii finanțează investiții în sprijinul persoanelor cu dizabilități
Foto: Facebook

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a semnat astăzi 20 de noi contracte de finanțare pentru investiții locale în scopul creșterii calității vieții persoanelor cu dizabilități.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a semnat astăzi, la Guvern, încă 20 contracte de finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii sociale pentru a răspunde nevoilor de recuperare și integrare a persoanelor cu dizabilități în comunitate.

La eveniment au fost prezenți șeful Cancelariei Primului-Ministru, Mihai Ghigiu, primari și conducători de instituții din unitățile administrativ-teritoriale beneficiare.

Proiectele selectate pentru finanțare au fost depuse de autorități ale administrației publice locale și județene și vizează dezvoltarea de servicii sociale noi, prin investiții în construcția unor clădiri noi, la standarde nZEB și nZEB+ (consum redus de energie), precum și operaționalizarea unor servicii comunitare care să sprijine strategia Guvernului de dezinstituționalizare și prevenire a instituționalizării persoanelor cu dizabilități.

Serviciile dezvoltate prin aceste proiecte sporesc accesul persoanelor adulte cu dizabilități la servicii de calitate și conduc la îmbunătățirea calității vieții și incluziunii sociale a acestora.

Indiferent câte se schimbă în viața noastră, un lucru trebuie să rămână de neclintit: solidaritatea cu oamenii aflați în nevoie. Reformarea sistemului de asistență socială în România a început anul trecut ca răspuns la nevoia de schimbare a mecanismului de funcționare, a principiilor și modului în care se pot acorda servicii pentru cei aflați în nevoie. Reformele nu își ating cu adevărat scopul decât dacă sunt însoțite de investiții relevante, care să răspundă nevoilor reale ale cetățenilor. Prin semnarea celor 20 de noi contracte de finanțare pentru dezvoltarea serviciilor sociale comunitare destinate persoanelor cu dizabilități peste 1.800 de persoane vulnerabile vor beneficia în mod direct de servicii sociale de calitate. Finanțarea acestor servicii marchează continuarea implementării efective a angajamentelor asumate de Guvernul României în cadrul reformei majore a asistenței sociale. Resursele pe care le investim nu sunt doar bani sau ziduri; ele reprezintă un angajament de a transforma vieți, construim un țesut social de sprijin. Reforma înseamnă schimbare, iar oamenii sunt deseori reticenți la schimbare. Însă orice îmbunătățire a unui sistem, a unor măsuri, aduce după sine invariabil și încrederea. Pe asta ne bazăm atunci când ne gândim la viitorul acestei reforme, însoțită de investiții adecvate. Mulțumesc colegilor din MMSS pentru implicarea în derularea acestor proiecte”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Cele 20 de proiecte pentru care s-au semnat azi contracte vor fi finanțate prin PNRR cu suma totală de 79.035.640 de lei (aproximativ 13.400.000 de euro).

Ca urmare a accesării de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a axelor de finanțare prin PNRR, în total sunt finanțate 94 centre de zi pentru persoane cu dizabilități, cu o valoare totală de 35.000.000 de euro. Astfel, numărul total de beneficiari sprijiniți prin implementarea acestor proiecte este de aproximativ 8.500 persoane cu dizabilități.

Proiectele au fost semnate în cadrul Investiției I.2 – Reabilitarea, renovarea și dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități, ținta 396 – Noi servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilități. Ele au ca termen de finalizare trimestrul 4 al anului 2025.