Percheziții la Opera din Iași. Descinderi la locuințele angajaților

Publicat: 01 mart. 2021, 13:16, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Percheziții la Opera din Iași. Descinderi la locuințele angajaților
Anchetă a Poliției după ce un bărbat a fost lovit de un mascat în timpul unor percheziții: zeci de oameni s-au îmbrâncit(VIDEO)

Luni dimineață au loc percheziții la sediul Operei Naționale Române Iași. Procurorii și jandarmii au descins la locuințele unor angajați ai instituției.

Conform ziaruldeiasi.ro, oamenii legii au descins la locuințele unor angajați care sunt apropiați de managerul Beatrice Rancea.

Surse din cadrul ONRI au declarat că în acest moment sunt duși la audieri Alighieri Iatac și managerul Beatrice Rancea.

Potrivit aceleiași surse, de-a lungul timpului au fost făcute mai multe plângeri cu privire la managementul de la Opera Națională din Iași.

Prejudiciul estimat este de 5.000.000 de lei.

„Poliţiştii Brigăzii de Combaterea a Criminalităţii Organizate Iaşi şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi desfăşoară cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals”, se arată într-un comunicat al IGPR.

În total sunt efectuate 27 de percheziții domiciliare. Luni vor fi puse în aplicare 14 mandate de aducere.

„Din cercetări a reieșit că activitatea infracțională a grupului s-ar fi desfăşurat din anul 2014 până în prezent, alternativ în municipiile Iași şi București. Scopul membrilor grupării ar fi fost de a obține bani din subvenții și alocări de bani de la bugetul de stat, subvenții acordate pentru promovarea sistemului cultural.

Activitatea infracțională a grupului ar fi acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte ar fi vizat cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.

Scopul ar fi fost delapidarea sumelor de bani, prin manopere frauduloase, pentru satisfacerea intereselor proprii ale membrilor grupului și ale colaboratorilor acestora.

Astfel, ar fi fost conceput un sistem menit să crească nivelul de trai al membrilor grupului, într-un mod discreționar în realizarea actului managerial, dar și prin scurgerile ilegale de bani, fără consultarea departamentelor specializate, de achiziție publică sau de contabilitate, prin încheierea de contracte comerciale, civile și de cesiune de drepturi de autor, fără respectarea prevederilor legale, în beneficiul membrilor grupului și al partenerilor acestora, delapidând în acest mod patrimoniul unităţii administrate”, mai precizează sursa citată.