Laureatul Nobel 2024, Geoffrey Hinton, pionierul AI, e speriat de creația sa

Publicat: 08 oct. 2024, 21:59, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Laureatul Nobel 2024, Geoffrey Hinton, pionierul AI, e speriat de creația sa
Foto: mundotech.news

Desemnat astăzi drept câștigător al premiului Nobel pentru fizică pe anul 2024, alături de John Hopfield, pentru descoperirile lor legate de „machine learning” (capacitatea maşinilor de a învăţa), cercetătorul canadiano-britanic Geoffrey Hinton, un pionier al inteligenţei artificiale (AI), s-a remarcat recent prin avertismentele sale cu privire la această tehnologie.

În martie 2023, înainte de a fi nominalizat pentru Nobel, atunci când a fost întrebat de jurnaliştii de la un post de televiziune american despre „riscurile ca inteligenţa artificială să distrugă omenirea”, Geoffrey Hinton nu şi-a ascuns îngrijorarea.

„Nu este ceva de neimaginat”, a spus el.

Câteva săptămâni mai târziu, cercetătorul septuagenar a părăsit grupul Google, unde lucra de zeci de ani, pentru a găsi companii mass-media în căutarea unor platforme cu ajutorul cărora să avertizeze opinia publică în legătură cu pericolele generate de AI.

Născut la Londra, acest cercetător, în prezent în vârstă de 76 de ani, a crescut în Bristol, un oraş din sud-vestul Angliei, înainte de a studia la Edinburgh, în Scoţia, şi la Universitatea Cambridge.

Şi-a descris adeseori copilăria ca o existenţă sub presiune, încercând să fie la înălţimea standardelor unei familii ilustre, compusă din cercetători de renume. Tatăl lui a fost membru al Royal Society, prestigioasa asociaţie a savanţilor britanici.

Marcat de-a lungul întregii sale vieţi de depresie, un subiect despre care s-a confesat în revista canadiană Toronto Life, Geoffrey Hinton a încercat adeseori să găsească o evadare în muncă.

Dar după decesul celei de-a doua soţii, care a murit de cancer la începutul anilor 1990, la scurt timp după ce ei adoptaseră doi copii, cercetătorul a ajuns în situaţia de a fi un tată celibatar. În 1997, s-a căsătorit pentru a treia oară, însă şi acea soţie a murit, tot de cancer, în 2018.

„Îmi vine greu să îmi imaginez cum poate o mamă care are mai mulţi copii să îşi continue cariera universitară. Eu îmi făcusem un obicei din a-mi petrece timpul reflectând la diverse idei. Însă cu copiii aflaţi la parter, acest lucru este pur şi simplu imposibil”, a dezvăluit el pentru revista Toronto Life.

Socialist autoproclamat, Geoffrey Hinton a lucrat pentru mai multe universităţi americane începând cu sfârşitul anilor 1970, dar a decis să respingă fondurile oferite de armata americană, principalul finanţator al domeniului său de cercetare.

În 1987, s-a mutat definitiv la Toronto, după ce a obţinut o finanţare de la Guvernul canadian pentru lucrările sale asupra reţelelor neuronale.

Rămas timp de mulţi ani un profesor universitar marginal, ideile sale au ajuns, în cele din urmă, în rândul comunităţii de cercetători pe care îi frecventa.

Parcursul său profesional a depăşit un moment de cotitură în 2013: recrutat de Google, a devenit o personalitate centrală a acestui domeniu de activitate în Silicon Valley, în timp ce unii dintre elevii săi s-au angajat la companii concurente.

Ilya Sutskever, cofondator al OpenAI, compania aflată la originea ChatGPT, a descris anii petrecuţi în laboratoare alături de Geoffrey Hinton ca fiind „esenţiali” pentru parcursul său profesional.

Cei doi cercetători au devenit, în paralel, personalităţi majore ale criticilor emergente ce vizau AI. Ilya Sutskever a părăsit şi el OpenAI, la un an după plecarea lui Geoffrey Hinton de la Google.

„Înainte ca inteligenţele artificiale să nu devină mai inteligente decât noi, cred că cei care le dezvoltă ar trebui să fie încurajaţi să lucreze mai mult pentru a se gândi la modul în care acestea ar putea încerca să preia controlul”, a declarat Hinton în faţa unui grup de industriaşi din industria high-tech, în iunie 2023.

Mai mult îngrijorat decât mândru de cercetările sale, până la declaraţiile lui de după câştigarea premiului Nobel – făcute dintr-un „hotel californian ieftin” -, Geoffrey Hinton a transmis astăzi lumii întregi un mesaj de prudenţă.

„În aceleaşi circumstanţe, aş face din nou acelaşi lucru. Dar sunt îngrijorat că o consecinţă majoră a tuturor acestor lucruri ar putea fi faptul că modelele AI devin mai inteligente decât noi şi preiau controlul”, a declarat el.