Încă un dezastru pe bani publici al firmelor „ocrotite” de baronul Arsene. Centura Galațiului, re-asfaltată înainte de inaugurare
Firmele de construcții din Neamț care, ani de zile, au fost protejate și racordate la banii publici de baronul PSD din Neamț, Ionel Arsene, au obținut și contractul de 113 milioane lei pentru modernizarea Drumului de Centură al Galaţiului, dar deși lucrările trebuiau finalizate în aprilie 2022, nu sunt gata nici după doi ani și jumătate și nici ce s-a lucrat până acum nu este în regulă, firmele fiind obligate să re-asfalteze un sector de 3,5 km.
În iunie 2022, firmele de construcții din Neamț protejate de baronul PSD, Ionel Arsene făceau subiectele de „news-alert” pentru că modul în care realizau lucrările pe bani publici era demonstrat de dezastrul prăbușirii podului de la Luțca la câteva luni de la finalizarea lucrărilor de consolidare, în valoare de 8,3 milioane de lei.
Acum, se întâmplă cam același lucru la Galați, la contractul de 113 milioane lei fără TVA pentru extinderea şi modernizarea Drumului de Centură al Galaţiului. După ce în urmă cu câteva luni s-a dat prima alertă, deoarece s-a ondulat calea de rulare a podului hobanat, cu deformații foarte mari, acum trebuie să fie re-asfaltat un sector de 3,5 km de șosea.
Consiliul Județean (CJ) Galați a anunțat că a solicitat constructorilor decopertarea și refacerea asfaltării pe o porțiune de 3,5 km după ce în covorul de asfalt au apărut „valuri”.
„Pe tronsonul 4 al Drumului de Centură, cel cuprins între Bariera Traian și Calea Prutului, zonă cunoscută de unii conducători auto drept Centura Brateșului, se desfășoară în aceste zile operațiuni de frezare a asfaltului. Această măsură a fost necesară din cauza nerespectării standardelor de calitate de către constructor, ceea ce a dus la respingerea lucrării. De aceea, constructorul scoate acum stratul de asfalt neconform și va reface întreaga zonă, turnând din nou asfalt”, ne-a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Lucrările trebuiau finalizate în aprilie 2022, dar nu-s gata nici acum
Licitația pentru contractul de 113. 285.253 lei fără TVA pentru extinderea şi modernizarea Drumului de Centură al Galaţiului, a fost lansată în 2018 și finalizată în 2019.
În 2020 președintele CJ Galați, Costel Fotea, a semnat contractul cu firmele câștigătoare, Asocierea S.C. Aqua Parc S.R.L. ( jud Neamţ) & S.C. Mavgo Holding S.R.L. (jud. Neamţ) & Hydrostroy AD Sofia, Bulgaria & S.C.Ideal Windows S.R.L. (jud. Galaţi) & S.C. SPC Elite Consulting SRL Iaşi.
Cele două firme, Aqua Parc SRL și Mavgo Holding SRL (în prezent Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL) sunt celebre pentru că sunt controlate de Gheorghe Vlasie, zis „Ginel”, cumătrul fostului șef al CJ Neamț, Ionel Arsene.
Arsene era la vremea aceea un apropiat al lui Liviu Dragnea. Dragnea și Irina Tănase, împreună cu Ionel Arsene și partenera sa, însoțiți și de Darius Vâlcov, au sărbătorit împreună Revelionul 2019 în Maldive.
Firmele controlate de cumătrul baronului Ionel Arsene au început lucrările de modernizare la centura Galațiului la un an de la atribuirea contractului, în aprilie 2020. Finalizarea lucrărilor trebuia să aibă loc în aprilie 2022.
Dar în august 2023, stadiul execuției lucrărilor era de 65 – 70%. Șantierul era aproape pustiu. Acum nu mai e pustiu, dar au trecut 2 ani și jumătate de la termenul de finalizare a lucrărilor.
Arsene și cumătrul său, „Ginel”, au fugit în Italia, după condamnarea la 6 ani și 8 luni pentru trafic de influență
Între timp baronul Ionel Arsene a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Baronul Arsene a fugit în Italia, dar nu singur, ci însoțit de cumătrul său, Gheorghe Vlasie, zis „Ginel”.
Cei doi s-au stabilit la poalele Alpilor, la Provaglio D’Iseo, la o oră și jumătate de mers cu mașina de la Milano. Din 2022 și „Ginel” Vlase avea un dosar la DNA pentru fraudă cu fonduri europene. Vlase și Arsene și-au făcut o firmă de echipamente de construcții pregătită ca se le motiveze șederea în Italia.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu a declarat de mai multe ori că face demersuri pentru a obține de la instituțiile judiciare din Italia retrocedarea lui Ionel Arsene, dar potrivit presei din Italia procedura de extrădare a fost suspendată până pe 17 decembrie 2024, întrucât Curtea de Apel din Bari a cerut autorităților române să dovedească faptul că în închisori sunt condiții care respectă drepturile omului.