Live Text: Percheziții DNA la Casa de Comerț Unirea: DNA investighează posibile nereguli financiare

Publicat: 09 oct. 2024, 09:08, de Mariana Olteanu, în Justitie , ? cititori
Percheziții DNA la Casa de Comerț Unirea: DNA investighează posibile nereguli financiare
Inquam Photos / Octav Ganea
10:42, 09 Oct. 2024

Ce spune DNA

Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, în perioada 2023-2024.

În cursul zilei de 09 octombrie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 60 de locații situate pe raza municipiului București și a 12 județe (Ilfov, Ialomița, Prahova, Giurgiu, Constanța, Iași, Timiș, Caraș Severin, Cluj, Bihor, Maramureș, Arad), reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile sau punctele de lucru ale unor societăți comerciale.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție, Direcției Generale Antifraudă Fiscală și Brigăzii Speciale de Intervenție Jandarmi din județele menționate anterior.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

10:18, 09 Oct. 2024

Peste 95% din această sumă reprezintă sume aferente facturilor neîncasate provenind de la 14 societăţi comerciale partenere (clienţi). Precizăm că din suma de 53 milioane de lei, aproximativ 45 milioane lei reprezintă facturi neîncasate de la 3 societăţi comerciale. Termenele scadente aferente facturilor emise de către societatea Casa Unirea înregistrează şi peste 100 de zile întârziere, cea mai veche factură emisă şi neîncasată având scadenţa la data de 24.07.2023„, se arăta în documentul transmis de Ministerul Agriculturii.

Directorul general al Casa Unirea, Mariana Cotoi, nu a putut prezenta documentele necesare pentru calcularea și facturarea penalităților de întârziere, conform contractelor. Cu toate acestea, a informat echipa de control că au fost inițiate demersuri pentru notificarea debitorilor, iar pe 29 decembrie 2023 au fost depuse instrumentele de plată în bancă. Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA a fost înființată în 2018 pentru a valorifica producția agricolă națională, având ca obiectiv deschiderea a 60 de magazine cu produse românești, însă doar două au fost deschise, iar proiectul a fost sistat în noiembrie 2019. Activitatea societății a fost reluată în octombrie 2022, după o întrerupere de trei ani, cu semnarea unui contract pentru livrarea de 100 de tone de legume.

Miercuri dimineață, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat percheziții la Casa de Comerț Unirea, o companie fondată de Liviu Dragnea și fostul ministru al Agriculturii Petre Daea. Conform informațiilor vehiculate, ancheta vizează un prejudiciu estimat la peste 40 de milioane de lei.

Acțiunea DNA a implicat 60 de percheziții desfășurate în șase județe și în municipiul București, inclusiv în Timiș, Bihor, Cluj, Arad, Ialomița și Ilfov. Procurorii investighează mai multe presupuse fapte, printre care abuzul în serviciu.

Verificările recente efectuate de corpul de control din cadrul Direcției Generale Control, Antifraudă și Inspecții (DGCAI)  au scos la iveală nereguli în activitatea de management a companiei. Potrivit datelor, dintr-o valoare totală de aproape 80 de milioane de lei a mărfurilor facturate de Casa Unirea în 2023, compania a încasat doar 26,6 milioane lei până pe 10 ianuarie 2024.

În februarie 2024, Ionuț Victor Radu, un legumicultor din județul Olt, a fost numit director general al Casei de Comerț Unirea. Mandatul său a expirat pe 9 septembrie 2024, iar compania a anunțat pe site-ul oficial că a început procedura de recrutare pentru un nou director.