De la 1 noiembrie, medicamente noi pe lista de gratuite sau compensate

Publicat: 09 oct. 2024, 15:01, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De la 1 noiembrie, medicamente noi pe lista de gratuite sau compensate

De la 1 noiembrie, noi medicamente sunt incluse pe lista medicamentelor gratuite sau compensate, a anunțat, miercuri, premierul Ciolacu, în debutul ședinței de Guvern.

Sunt medicamente pentru boli oncologic,  pentru multe afecțiuni cronice și pentru transplantul medular.

„Aprobăm noi medicamente ce vor fi incluse, începând cu 1 noiembrie, pe lista celor gratuite sau compensate. Este vorba de medicamente pentru boli oncologice şi pentru multe afecţiuni cronice, precum şi pentru transplantul medular. Asigurăm accesul echitabil şi nediscriminatoriu al pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie, care pot salva mii de vieţi”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

Anunțul vine după ce la Institutul Oncologic București  medicii avertizau că lipses medicamente cu consecințe majore asupra pacienților. Astfel, medicii de la Institutul Oncologic București au fost nevoiți fie să dirijeze unii pacienți spre alte spitale, fie să amâne tratamentele.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, subliniază că medicamentele care lipsesc la Institutul Oncologic București sunt ”tratamente banale, nu foarte scumpe, dar esențiale pentru tratarea cancerului”.

”Fără tratament, boala canceroasă poate avea evoluție fulminantă. Acești pacienți riscă să moară înainte de vreme”, avertizează președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Numărul de cazuri noi de cancer a fost cu 21% mai mare în 2023 comparativ cu anul anterior, conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, anunță Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. Numărul pacienților oncologici din România aflați în evidenţa medicilor a depăşit 550.000.