Vremea o ia razna în România. Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Ne așteptăm la o intensitate din ce în ce mai mare a fenomenelor extreme

Publicat: 09 oct. 2024, 18:09, de Corina Oprea, în METEO , ? cititori
Vremea o ia razna în România. Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Ne așteptăm la o intensitate din ce în ce mai mare a fenomenelor extreme
Vremea o ia razna în România. Ministrul Mediului: Ne așteptăm la o intensitate din ce în ce mai mare a fenomenelor extreme

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat că fenomenele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente și mai intense, subliniind impactul schimbărilor climatice asupra vremii. În cadrul unei conferințe de presă organizate la finalul ședinței de Guvern de miercuri, Fechet a fost întrebat despre situația meteo în județul Galați, recent afectat de inundații.

Fechet anunță vreme rea în toată țara

El a explicat că, potrivit prognozei pe termen scurt, pentru următoarele șapte zile nu se preconizează fenomene meteorologice extreme în județele Galați și Vaslui sau în alte zone ale țării. Totuși, ministrul a subliniat că aceste prognoze sunt limitate la o săptămână, iar după acest interval, previziunile devin mai incerte:

„Prognoza pe termen scurt, și mă refer la următoarele șapte zile pentru că după această perioadă e mai greu de prezis, nu arată niciun episod de fenomene meteo de acest tip, nici în județul Galați, nici în județul Vaslui, cele două afectate de curând de inundații, nici în alte județe”

Mircea Fechet a mai precizat că, pe lângă ploile abundente, care reprezintă doar una dintre categoriile de fenomene meteo extreme, alte manifestări climatice severe sunt de asemenea așteptate să devină tot mai frecvente.

Deși în perioada imediat următoare nu sunt semnalate astfel de evenimente, tendința generală este de creștere a intensității și frecvenței lor pe termen lung, ceea ce ridică îngrijorări pentru autorități și populație deopotrivă.

„Ne așteptăm la o intensitate din ce în ce mai mare și ne așteptăm la o frecvență din ce în ce mai mare a fenomenelor metro extreme, ploile însemnate reprezintă doar o categorie din aceste fenomene meteo”, a declarat Mircea Fechet.

Ministrul a explicat că autoritățile sunt în alertă permanentă pentru a preveni riscurile și pentru a informa la timp populația cu privire la potențialele pericole. Pe lângă avertizarea populației, guvernul își concentrează eforturile asupra implementării măsurilor preventive și de gestionare a situațiilor de urgență.

Fechet a subliniat că schimbările climatice influențează considerabil dinamica vremii, determinând fenomene meteorologice imprevizibile și periculoase.