Primele victime ale uraganului Milton au fost raportate în Florida

Publicat: 10 oct. 2024, 07:44, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Primele victime ale uraganului Milton au fost raportate în Florida
Uraganul Milton, Florida, 9.10.2024

Oficialii din comitatul St. Lucie, Florida, au declarat că au fost mai mulți morți ca urmare a tornadelor cauzate de uraganul Milton, relatează WPBF 25 News.

Autoritățile au spus că o tornadă a trecut prin zona Lacurilor Spaniole, iar la fața locului sunt trimise servicii de salvare. Reprezentanții poliției și pompierii inspectează zonele distruse din Florida pentru a acorda asistență victimelor și pentru a continua operațiunile de căutare. Numărul exact al victimelor dezastrului nu a fost precizat. Au fost raportați de autoritățile locale cel puțin  doi morți.

Aproximativ 125 de case au fost distruse de tornadele care au avut loc în Florida odată cu sosirea uraganului Milton, a anunțat de șeful agenției regionale de management al urgențelor, Kevin Guthrie. El a precizat că majoritatea caselor distruse au fost case mobile și ansambluri de apartamente pentru bătrâni. Guthrie a adăugat, de asemenea, că autoritățile sunt concentrate să ajute categoriile cele mai vulnerabile ale populației, după cum a spus televiziunea ABC.

Amenințare de tornade în mai multe orașe din Florida

Coasta de est a statului a experimentat o „activitate semnificativă de tornade” care a dus la pagube grave ale infrastructurilor, potrivit rapoartelor preliminare. Amenințarea de tornade include orașele Miami, Napoli, Sarasota, Tampa, West Palm Beach, Fort Lauderdale și Fort Myers. După cum notează NBC, pe 9 octombrie au fost emise peste 50 de avertismente de tornadă. Riscul de apariție a acestora va continua probabil pe tot parcursul zilei. Aproximativ 14 milioane de oameni din Florida sunt expuși riscului de a fi loviți de tornade pe măsură ce uraganul Milton lovește Florida. The New York Times a relatat că autoritățile din Florida au recomandat ca peste 5,5 milioane de locuitori ai statului să-și părăsească casele și să se evacueze. Eforturile de evacuare începute au devenit unele dintre cele mai mari din istoria statului.

Centrul Național al Uraganelor din SUA, a declarat că uraganul a lovit coasta de vest a statului american Florida, în zona Siesta Key. Viteza maximă a vântului a atins 57 m/s. Anterior, uraganul Milton a scăzut la categoria trei pe scara Saffir-Simpson, după ce, în Golful Mexic atinsese valoarea 5 (maximă). De joi dimineață, forța uraganului va începe să scadă.

Uraganul Milton, Florida, 9.10.2024.

Uraganul Milton, Florida, 9.10.2024. Foto: X via Nexta TV

Pe 7 octombrie, Biden a semnat un ordin executiv prin care declara starea de urgență în Florida din cauza uraganului care se apropie de stat și a ordonat acordarea de asistență federală pentru autoritățile locale.

La sfârșitul lunii septembrie, uraganul Helen a lovit sudul Statelor Unite, ucigând peste 200 de oameni și provocând regiunii pagube estimate la aproximativ 35 de miliarde de dolari.